Asi 22 tisíc domácností na jihu Čech zůstává po silném větru bez elektřiny

11. březen 2019 09:26

Silný vítr způsobil na jihu Čech kalamitní stav. V pondělí ráno je v regionu zhruba 22 tisíc domácností bez dodávek elektřiny, popadané stromy také komplikují dopravu na železnici.

Podle mluvčí společnosti E.ON Martiny Slavíkové jsou nejvíce zasaženy Českokrumlovsko a Prachaticko. V každém z těchto okresů energetici evidují zhruba 7 tisíc domácností bez elektřiny.

„Problémy máme i na Jindřichohradecku, Českobudějovicku, Táborsku nebo Písecku. Od rána, od rozbřesku jsou naši kolegové z pohotovostních čet v terénu a začínají zjišťovat rozsah poškození, které orkán přes noc napáchal. Postupně budeme škody a jednotlivé poruchy odstraňovat,“ doplnila.

Popadané stromy, tragická nehoda

Mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů uvedla, že situace už se zklidňuje. Jednotky měly nejvíc výjezdů do půlnoci, celkem přes dvě stovky. Od půlnoci už mají na kontě asi šedesát zásahů.

Nejčastěji hasiči vyjížděli k popadaným stromům na silnice, například ve Škvořeticích na Strakonicku ale stromy padaly na rodinné domy nebo na osobní auta. Práci jim přidělávaly také uvolněné plechy na střechách, to se týkalo například kulturního domu v Písku.

U Kunžaku na Jindřichohradecku dokonce vítr převrátil jedoucí dodávku, která skončila mimo vozovku v poli. Její řidič naštěstí vyvázl bez zranění.

Energetici obnovují ochranná pásma kolem elektrického vedení

Energetici ořezávají větve kolem elektrických drátů. Aby předešli poruchám, mělo by kolem vedení nízkého napětí zůstat dvoumetrové ochranné pásmo

Přebujelá vegetace je jednou z nejčastějších příčin poruch na venkovním elektrickém vedení. Podle společnosti E.ON opravy takových závad dosahují milionových částek.

Tragické následky měla dopravní nehoda, která se stala v pondělí krátce před šestou hodinou ranní u obce Řepeč. Do spadlého stromu narazila dodávka, řidič na místě zemřel.

Popadané stromy nyní ještě komplikují dopravu na jihočeských železnicích. Vlaky nejezdí na hlavní trati z Českých Budějovic do Prahy, konkrétně v úseku Hluboká nad Vltavou – Zámostí a Ševětín. Podle mluvčí Českých drah Gabriely Novákové tam bude provoz obnovený kolem poledne.

Stejná je situace i na trati z Českých Budějovic do Horního Dvořiště. Stromy popadaly také na trať z Českých Budějovic do Jihlavy, konkrétně se jedná o úsek Jarošov nad Nežárkou a Počátky – Žirovnice. Vlaky stále nejezdí mezi Rybníkem a Lipnem a také mezi Táborem a Bechyní.

Spustit audio

Související