Stromy se lámou pod tíhou mokrého sněhu. Na Šumavě nedoporučují výlety do přírody

16. leden 2019 06:53

Stromy ve vyšších polohách Šumavy se lámou a padají na silnice i na běžecké stopy. Správa národního parku proto nedoporučuje vydávat se na výlety na běžkách. Stromy láme těžký sníh a také vítr.

„Já bych řekla, že letos je sněhu trochu více, ale my jsme na to docela zvyklí. Samozřejmě ale nebudu zastírat, že nám to docela komplikuje dopravu,“ říká starostka obce Borová Lada Jana Hrazánková.

Správa národního parku Šumava teď nedoporučuje vyrážet do lesních úseků. „S tím souhlasím, protože na stromech je opravdu hodně těžkého sněhu, takže se může stát, že se větve budou lámat a stromy padat. Naši hasiči třeba jenom v tomto roce měli pět zásahů, kdy jeli hlavně ke stromům popadaným na místní komunikace,“ dodává Jana Hrazánková.

Novohradské hory lákají běžkaře. Místní upravili 25 kilometrů tras kolem Hojné Vody

Běžky, běžecké lyžování, sníh, zima, státní hranice

Příznivci běžeckého lyžování se nemusejí spoléhat jen na velká lyžařská střediska. Stovky lidí z Českých Budějovic a okolí se o víkendu vypravily do bílé stopy v Novohradských horách na pomezí jižních Čech a Horního Rakouska.

Správa národního parku nevydala zákaz, spíš doporučení. „V určitých částech některých stop může být nafoukáno a tvoří se tam závěje. Známá trasa, o které si běžkař myslí, že na ní stráví hodinu, se může prodloužit třeba na jednou tak dlouhý čas a už to může být problém,“ připomíná mluvčí parku Jan Dvořák.

Podle šéfa strážců parku je obecně horší situace na lesních úsecích, proto převážně na ně platí doporučení. Těm, kdo chtějí vyrazit na běžky, doporučuje jiné trasy. „Třeba z Nové Pece můžete vyjet na pastviny, kde je několikakilometrové kolečko, ze Stožce můžete vyrazit do vesnice Dobrá,“ radí.

Že je situace pro běžkaře nepříznivá, potvrzuje Josef Šanda, který v úterý ujel po zavátých stopách jen několik málo kilometrů. „Dneska jsme vyrazili na běžky, ale bohužel vítr zavál stopy a je třeba to prošlapovat,“ popisuje už v restauraci u oběda.

Sníh na Šumavě, zima, kalamita, mráz
autor: Martin Pokorný
Spustit audio

Související