Architekti navrhnou novou budovu pro Alšovu jihočeskou galerii. Má stát na Senovážném náměstí v Českých Budějovicích

16. únor 2024 15:16

Mezinárodní architektonickou soutěž na novou budovu Alšovy jihočeské galerie vypsal Jihočeský kraj. Objekt by měl vyrůst na Senovážném náměstí v Českých Budějovicích. Hejtmanství coby zřizovatel galerie chce vítězný návrh představit už v létě letošního roku.

„Myslím si, že je to velmi zásadní krok, který posune město nejen v rámci umění, ale obecně života Českých Budějovic,“ vyzdvihuje význam plánované novostavby ředitel Alšovy jihočeské galerie Aleš Seifert.

Při návrhu se architekti musí vypořádat s několika úkoly. „Požadujeme kancelářské prostory, výstavní sály, měl by tam samozřejmě být, jak je obvyklé v nových moderních budovách, multifunkční prostor vstřícný vůči veřejnosti, je tam část pro restauraci, možná bar,“ popisuje Aleš Seifert.

Jihočeský kraj chce novou budovu postavit do roku 2028, kdy České Budějovice budou Evropským hlavním městem kultury.

Alšova jihočeská galerie se má odstěhovat ze zámecké jízdárny v Hluboké nad Vltavou. Podle náměstka hejtmana Pavla Hrocha tamní prostory nejsou ideální. „Jízdárna na Hluboké by měla sloužit k úplně jiným účelům. Je to velice krásný prostor, ale udržet tam konstantní teplotu a další podmínky pro vystavování děl je velice složité. Nový prostor by nám tohle všechno umožnil,“ vysvětluje.

Čtěte také

Za významný označuje záměr i člen organizačního týmu architektonické soutěže Miroslav Vodák, který očekává, že se přihlásí ateliéry z celé Evropy. „Poslední velká architektonická soutěž na veřejnou galerii nebo muzeum byla v roce 2009 v Plzni, ale pokud jde o realizaci takové stavby, tak se dá říct, že za posledních sto let v Česku takhle velká kulturní instituce nevznikla,“ připomíná.

Také město České Budějovice chce mít v roce 2028 kompletně upravené Senovážné náměstí podle architektonického návrhu, který vzešel z mezinárodní soutěže.

Radnice teď řeší hlavně podobu podzemního parkoviště. Jeho stavba bude podle náměstka primátorky Petra Maroše technicky složitá, především kvůli podloží. „Bude to velký zásah do financí. Celé Budějovice jsou na tekutých píscích a v tomto místě to platí obzvlášť. Teď chceme od projektanta vyčíslit náklady na každé případné patro,“ uvádí.

Stavba nové budovy Alšovy jihočeské galerie by podle předběžných odhadů měla vyjít na přibližně 800 milionů korun. Jihočeský kraj chce část financovat z peněz získaných díky titulu Evropského hlavního města kultury 2028.

Spustit audio

Související