Aplikace se zdravými recepty měla úspěch, proto vydali už také dvě kuchařské knihy

3. leden 2018

Na trase Dánsko – Praha – České Budějovice vznikly už dva díly kuchařky Jíme zdravě s Fitrecepty. Jihočeský vliv do ní vnesl Petr Novák, student marketingu a komunikace, který, jak se píše v úvodu první knihy, rád šťourá do složení receptů a ochutnává.

Na počátku byla aplikace Fitrecepty pro mobilní telefony, u jejíhož zrodu Petr Novák stál. „Oslovil jsem uživatelky Instagramu, které zveřejňovaly fotky svých jídel. Z toho vznikla spolupráce s Barborou Hlubučkovou, která je autorkou receptů v kuchařce,“ vzpomíná.

Přiznává, že nejprve vydání tištěné kuchařky odmítal a chtěl se soustředit pouze na mobilní aplikaci. Fanoušci však změnili jeho názor.

Do týmu se přidala ještě fotografka jídel Barbora Kravková a kuchařka Jíme zdravě s Fitrecepty vznikla i přes vzdálenost, která tvůrce dělila, poměrně rychle. „Každý žijeme někde jinde, autorka receptů studuje v Dánsku, druhá Bára je v Praze a já jezdím mezi Budějovicemi a Prahou. Potkáváme se hlavně na internetu, voláme si,“ vysvětluje Petr Novák.

Kvůli vydání knihy založili mladí lidé i vlastní nakladatelství. „Díky tomu, že máme velkou fanouškovskou základnu na Facebooku a vysokou návštěvnost, se nám podařilo navázat spolupráci s distributorem, který kuchařku dodává do knihkupectví,“ doplňuje Petr Novák.

Kombinovat netradiční chutě tak, aby velmi dobře chutnaly

Každá kniha nabízí 120 snadných receptů pro každý den na snídaně, obědy i večeře. „Bára má ten dar, že dokáže kombinovat netradiční chutě tak, aby velmi dobře chutnaly,“ připomíná Petr Novák.

Právě Fitrecepty také samotného studenta přivedly ke zdravějšímu stravování. „Projekt se stal velkou součástí života naší rodiny. Doma vaříme převážně z našich kuchařek, maminka a teta pomáhají s testováním receptů. Samozřejmě, že si někdy dopřejeme, ale v drtivé většině se snažíme jíst zdravě,“ říká Petr Novák s tím, že osobně má nejraději kuřecí nugetky a bábovku z pohankové mouky.

Trojice mladých lidí v současné době pracuje na dalších receptech pro webové stránky fitrecepty.info a plánuje vydání další tištěné kuchařky. „Téma ještě nemáme. Chceme se zeptat našich fanoušků, co by se jim líbilo, co jim schází,“ uzavírá Petr Novák.


Kuřecí nugetky

Suroviny:
300 gramů kuřecích prsou
250 gramů řeckého jogurtu
2 lžičky kurkumy
120 gramů kukuřičných lupínků (Corn flakes)
sůl

Kuchařka Jíme zdravě s Fitrecepty

Kuřecí prsa očistíme a nakrájíme na nudličky. V misce smícháme jogurt s kurkumou a solí, zatímco do druhé misky rukama rozdrobíme kukuřičné lupínky.

Nudličky dáme do misky s jogurtovou směsí a zamícháme, aby se kousky rovnoměrně obalily. Následně každý kousek obalíme v lupíncích a pokládáme na plech vyložený pečicím papírem.

Plech dáme do předehřáté trouby na 180-190°C a pečeme cca 20 minut. Před podáváním zkontrolujeme, zda je maso dostatečně propečené.

TIP: Nugetky podávejte s dipem, který připravíte rozmixováním následujících ingrediencí: 200 gramů rajčat z konzervy, hrst nakládaných sušených rajčat v oleji, 1 lžička citronové šťávy, 1 lžička medu, čerstvá bazalka, 1 lžíce olivového oleje, 1 stroužek česneku, půl lžičky chilli a 100 gramů přes noc namočených kešu oříšků.


Pohanková bábovka s brusinkami

Suroviny:
200 gramů pohankové mouky
120 gramů mletých vlašských ořechů
3 banány
250 mililitrů sójového vanilkového mléka
2 vejce
150 gramů sušených brusinek bez cukru
2 lžičky kypřicího prášku bez fosfátů
2 lžíce medu
30 gramů rozpuštěného kokosového oleje
100 gramů hořké čokolády
+
20 gramů kokosového oleje na vymazání formy
2 lžíce pohankové mouky na vysypání formy

Troubu předehřejeme na 160°C. Formu na bábovku vymažeme kokosovým olejem a vysypeme pohankovou moukou.

Banány rozmixujeme nebo rozmačkáme vidličkou a dáme do misky. K banánům postupně přidáme pohankovou mouku, vlašské ořechy, mléko, vejce, brusinky, kypřicí prášek, med a rozpuštěný kokosový olej.

Vše spojíme v hladké těsto a přidáme nastrouhanou hořkou čokoládu. Těsto přemístíme do formy a dáme do trouby. Pečeme při 150-160°C 45-50 minut.

TIP: Bábovku můžete polít domácí polevou: smíchejte 50 gramů rozpuštěného kokosového oleje, 1 lžíci holandského kakaa a lžičku medu.

Kuchařka Jíme zdravě s Fitrecepty

Všechny články k pořadu Dámská jízda najdete ZDE.

Spustit audio