Antikoncepce pro vlky a nové ploty. Na Šumavě mění provoz návštěvnických center

16. březen 2018

Po třech letech musí Správa Národního parku Šumava zasáhnout do chodu svých návštěvnických center. Moderní zařízení za téměř 150 milionů korun ukazují zvěř v jejím téměř přirozeném prostředí. Jenže na Kvildě jelen napadl člověka a na Srní už zemřelo několik vlků.

Správa parku omezí chov šelem a připravuje i technická opaření. Stavební úpravy ale kvůli dotaci představují docela problém.

Vlčí smečku v návštěvnickém centru v Srní aktuálně tvoří devět vlků. Za poslední roky ale pět kusů uhynulo. „Stalo se nám, že z pěti narozených byla odchovaná tři vlčata, to je, řekl bych, úplně normální vývoj. Pak se ale ještě bohužel tři vlci nezačlenili plně do smečky a smečka si to s nimi vyřídila. Jednoho jsme našli už uhynulého ve výběhu, dva měli zranění neslučitelná se životem,“ popisuje vedoucí centra Jiří Kec.

V přírodě by takové zvíře mělo ještě jednu možnost – vzdálit se od smečky. „Já jsem dosud nevěděl, co to znamená být vlku vlkem, teď už to vím. Oni jsou velice krutí k těm, kdo se nepodřídí pravidlům smečky,“ dodává Jiří Kec.

Ve výběhu může žít až patnáct zvířat, ale v koncepci národního parku stojí, že už když tam bude deset vlků, bude se řešit další vývoj smečky. „Budeme do něj muset zasáhnout. Možností je antikoncepce, nebo možná až kastrace,“ říká mluvčí parku Jan Dvořák.

Správa Národního parku Šumava ale bude muset zasáhnout nejen do chovu vlků. Provoz center totiž ukázal, že jsou potřeba další ploty, na Srní třeba kvůli neukázněným návštěvníkům. „V těchto programech byla pravděpodobně podceněna jedna důležitá věc, se kterou nikdo nepočítal, a to je nekázeň a nerespektování pravidel mnohými návštěvníky. Konkrétně na Srní je největším nešvarem to, že lidé i přes zákaz chodí k výběhu vlků se svými psy. To stresuje zvířata ve výběhu i ty psy,“ vysvětluje Jan Dvořák.

A v centru na Kvildě je plot nutný zase z toho důvodu, aby už tam nemohlo dojít k dalšímu napadení člověka jelenem.

Jenže obě návštěvnická centra postavila správa parku za přispění evropské dotace. „Dotace byla udělena na základě nějakého projektu se specifiky, která musíme udržet minimálně pod dobu deseti let. Takže veškerá opatření, která budeme chtít udělat v rámci bezpečnosti návštěvníků a klidu pro zvířata, budeme muset konzultovat s poskytovatelem dotace. Uvidíme, jak to odpadne,“ připomíná Jan Dvořák.

Přesto by podle něj nové ploty mohly být postavené do května.

autor: en
Spustit audio