Antigenní testování na covid-19 se v některých jihočeských městech nezastavilo ani v neděli

1. únor 2021 12:00

Nemocnice tak chtěly vyjít vstříc pendlerům. Ti se musí při cestách do Německa opakovaně prokazovat negativními testy na koronavirus - v Sasku 2krát týdně, při cestách do Bavorska každé dva dny. Přijít se otestovat mohli i do strakonické nemocnice. Na místě byla naše reportérka.

„Všude je plno a musel jsem jet až z Lipna, bez toho bych nemohl do práce,“ povzdechl si pan Lukáš, který dorazil na testování do strakonické nemocnice těsně po 13 hodině.

Jihočeský kraj tuto možnost nabídl ve čtvrtek. Rakousko o den později avizované povinné testy neschválilo, nemocnice ale možnost testovat se ponechaly. Kvůli těm, kteří potřebují jednou za 48 test při cestách do Bavorska. A zájem byl veliký, říká ředitel strakonické nemocnice Tomáš Fiala:

„My máme běžně otevřeno v sobotu, takže otvíráme i v neděli. Když vyhodíme termíny, tak je to za chviličku plné a to je po třech minutách. Když přijde někdo neobjednaný, tak ho uděláme také, protože vím, že to potřebuje.“

To, že do nemocnice často přijíždí lidé i bez objednání potvrzuje i vrchní sestra Edita Klavíková:

„Dva nebo tři telefonáty a ptali se, jestli mohou přijít i když nejsou objednaní, že se tam nemůžou už do toho systému, takže předpokládáme, že přijdou. Minulý týden v sobotu bylo objednáno 72 lidí a přišlo 140.“

V podobném režimu se nemocnice chystá testovat i příští týden.

„Budeme testovat v sobotu i v neděli a pak se uvidí, jaká bude další situace,“ dodává vrchní sestra.

Obdobně jako ve Strakonicích v neděli testovala i prachatická nemocnice nebo laboratoř Stafila v Českých Budějovicích.

Celou reportáž Kristýny Barchini si poslechněte online, nebo ji si stáhněte k pozdějšímu poslechu.

Spustit audio