Altsaxofonista s nádherným tónem Earl Bostic, ale i století od narození velkého kontrabasisty a jazzového rebelanta Charlese Minguse

22. duben 2022

V superlativech se psalo o brilantním altsaxofonistovi Earlu Bosticovi, i když ortodoxní jazzoví fandové jeho technicky dokonalou hru úplně nedocenili. Nejspíše kvůli komerčním úspěchům, kterých dosáhl. 

Earl Bostic se narodil 25. dubna roku 1912 v Tulse v Oklahomě, tedy před 110 roky. Některé zdroje jej o rok omlazují, ale fotografie náhrobku snad výmluvně potvrzuje uvedený letopočet. Profesionálním muzikantem se stal v osmnácti letech a v šestadvaceti se poprvé objevil v nahrávacím studiu společně s věhlasným kytaristou Charliem Christianem.

Předtím ale prožil nějaký čas vyhráváním na neworleanských parnících. Pak vystřídal řadu lokálních bandů. Věhlasu a obliby se dočkal až po válce, kdy postavil svůj vlastní orchestr.

Saxofonista Earl Bostic svým tónem a virtuozitou ovlivnil plejádu jazzových es a saxofonistů. Ve velké úctě ho měl jako inspirátora John Coltrane, rád s ním jamoval Charlie Parker a také by mělo být zmíněno, že Earl Bostic patřil k průkopníkům rhythm and blues.

Jeho nahrávky měl velmi rád legendární český swingař Ferdinand Havlík. Byl to i dobrý autor známých písniček. Earl Bostic rovněž aranžoval pro významné orchestry Gena Krupy, Lionela Hamptona nebo Paula Whitemana.

A jako instrumentalista měl několik hitů – dva z nich (Flamingo a Harlem Nocturno) zaznějí v půlhodince plné dobrého swingu, potažmo jazzu – i s dalšími zajímavostmi a samozřejmě i s připomínkou stého výročí narození fenomenálního kontrabasisty i jazzového rebelanta Charlese Minguse.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související