Adalbert Stifter: Lesní pěšina

25. říjen 2020

Do Čtení na neděli jsme pro vás tentokrát vybrali prózu česko-rakouského spisovatele Adalberta Stiftera. Narodil se v Horní Plané přesně před 215 lety. Poslechněte si vyprávění o krásách přírody s názvem Lesní pěšina.

„Vyprávěli mi, že při mém narození hrozně bouřilo a sněžilo, a já měl hned velice křičet, ačkoli se mé stáří dalo počítat teprve na minuty…“ Napsal v roce 1860 tehdy pětapadesátiletý Stifter do dopisu jedné své známé.

První literární pokusy budoucího spisovatele spadají už do jeho dětství, pokoušel se prý popsat hromobití.

Ačkoli rád psal školní slohy a různá pojednání, do větších spisovatelských pokusů se Stifter pustil až při studiu práv ve Vídni. Nic z toho ovšem neposkytl k otištění.

Teprve jako dospělému pětatřicetiletému muži – někdy od roku 1840 – začaly mu jeho příspěvky otiskovat v časopise Wiener Zeitschrift, v almanachu Iris a v některých jiných ročenkách.

V roce 1845 vyšla jeho novela Lesní pěšina. Úryvek z ní načetl v roce 1993 Rudolf Pellar.

Úryvek z novely Adalberta Stiftera Lesní pěšina
Překlad: Anna Siebenscheinová
Připravila: Dagmar Hubená
Režie: Josef Lédl
Interpret: Rudolf Pellar
Natočeno v roce 1993

V roce 1857 vyšlo jedno z vrcholných Stifterových děl román Pozdní léto.

Během práce na asi nejznámějším a určitě nejobsáhlejším románu Vítek o Vítkovi z Prčice, zakladateli jihočeského rodu Vítkovců, se u autora objevily zdravotní problémy. 26. ledna 1868 se zřejmě kvůli zhoršujícímu se zdravotnímu stavu Adalbert Stifter pokusil o sebevraždu. V kómatu ležel až do 28. ledna, kdy v Linci zemřel na cirhózu jater. Bylo mu 63 let.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.