7 milionů skutečných fotografií vesmíru tvoří unikátní film, který uvádí budějovická hvězdárna

31. březen 2019 14:37

Skutečné záběry kosmické sondy Cassini-Huygens, která dvacet let putovala sluneční soustavou až k planetě Saturn, ukazuje unikátní dílo amerického režiséra Stephena van Vuuerena.

Film V Saturnových prstencích vznikl ze sedmi milionů skutečných fotografií vesmíru. Lidé ho teď mohou vidět v hvězdárně a planetáriu v Českých Budějovicích, a to v evropské premiéře.

„Sonda letěla k planetě skoro sedm let, my se tam přesuneme během pár minut a po cestě se rozhlédneme do okolního vesmíru, spatříme třeba různé galaxie. V některých nejsložitějších záběrech je použito přes milion vrstev obrazů, takže se skutečně vnoříme do pole plného galaxií,“ popisuje astronom Jakub Šimánek.

Film zpracovával americký režisér přes deset let ručně. „Je to dílo, které mu zabralo velkou část života, po vizuální i hudební stránce je to opravdu zážitek. Obsah je asi zajímavější než to, že u nás máme film jako první v Evropě. Umožní divákům nahlédnout očima kosmických sond do vesmíru, proletět velikánské dálky a zažít pocit, že se opravdu nacházíme ve vesmíru,“ dodává Jakub Šimánek.

Film se promítá v nedávno dokončeném novém digitálním planetáriu. „Promítáme na kupoli nad hlavami diváků, před pár měsíci jsme disponovali pouze sálem, kde je klasická kinoprojekce,“ připomíná zlepšení Jakub Šimánek.

Cestu galaxiemi i celým vesmírem nově zažijete v českobudějovické hvězdárně

Zmodernizovaný promítací sál hvězdárny a planetária v Českých Budějovicích

Hvězdárna v Českých Budějovicích vstoupila do digitální éry. Jako první v jižních Čechách promítá pomocí nového digitálního planetária. Proměnil se i vzhled sálu.

Také podle ředitelky českobudějovické hvězdárny Jany Tiché je snímek jedinečný. „Na rozdíl od mnoha pořadů, které se promítají v digitálních planetáriích a jsou už hodně komerční, je celý z originálních snímků z kosmických sond. Proto jsme si ho vybrali. Je to součást trendu, ve kterém chceme využívat digitální planetárium, to znamená prezentace správných a přesných astronomických poznatků, ale v atraktivním kabátku, který ukazuje krásu vesmíru,“ komentuje.

Film V Saturnových prstencích se bude v českobudějovickém hvězdárně a planetáriu promítat dva roky.

autor: Mária Pfeiferová
Spustit audio

Související