200 sypačů může vyjet na jihočeské silnice. V halách po celém kraji je připraveno 36 tisíc tun soli

2. listopad 2023 11:39

Školení personálu, příprava techniky a zavážení skladů posypovým materiálem. Tak každoročně vypadají přípravy jihočeských silničářů na zimní sezónu. Pro výjezd do terénu má krajská Správa a údržba silnic aktuálně připraveno zhruba 200 sypačů a 75 nakladačů. Se začátkem listopadu také zahájil provoz zimní dispečink.

Největší halu na sůl v kraji mají silničáři v Nemanicích u Českých Budějovic. „Je tu zhruba 5500 tun soli. Kapacita haly je asi 7500 tun, ale necháváme uprostřed takový manipulační prostor,“ ukazuje ředitelka Správy a údržby silnic Jihočeského kraje Andrea Jankovcová.

„V tuto chvíli máme ve všech skladech navezeno téměř sto procent soli a inertního materiálu. V číslech je to asi 36 tisíc tun soli a 57 tisíc tun inertního materiálu,“ dodává.

Během minulé sezony napadlo méně sněhu, přesto silničáři museli vyjíždět často a vynaložit více peněz. „Docházelo častěji ke střídání teplot, což vedlo k častějším výjezdům, víc jsme káceli stromy,“ popisuje Andrea Jankovcová.

Čtěte také

Na zimní sezonu je připravená i společnost FCC, která má na starosti údržbu města České Budějovice. Podle mluvčí firmy Kristiny Jakubcové je v pohotovosti pět větších a osm menších sypačů. „Připravená je další podpůrná technika jako traktor, nakladač, valníková a nákladní vozidla, čtyřkolky pro údržbu chodníků a náměstí. Od 1. listopadu do 31. března zajišťuje nonstop pohotovost celkem osm dispečerů,“ upřesňuje.

I během nadcházející zimy budou mít obyvatelé krajského města zdarma k dispozici posypový materiál. „Na jednu nemovitost bude k dispozici 40 kilogramů čistého písku. Pokud se jedná o bytový dům s více vchody, dostane 40 kilo každý vchod. Požadavky je nutno podávat na odbor správy veřejných statků s uvedením jména, adresy a kontaktního telefonu,“ potvrzuje Kristina Jakubcová.

Ředitelství silnic a dálnic také v říjnu zahájilo výstavbu nového centra dálniční údržby na Borku u Českých Budějovic. Stát bude bezmála 450 milionů korun a hotové by mělo být na jaře 2025.

Spustit audio

Související