První vítězka Velké ceny Eurovize, ale třeba také Děti z Pirea s původní interpretkou

4. březen 2024

Děti z Pirea, to byl veliký šlágr dvojice Yvetta Simonová a Milan Chladil. Zdeněk Borovec česky otextoval píseň slavného řeckého skladatele Mánose Hadjidákise z řeckého snímku z roku 1960 známého pod anglickým názvem Never On Sunday, který režíroval americký režisér Jules Dassin.

Originál patří řecké herečce a zpěvačce Melině Mercouri, múze a později manželce režiséra Dassina, která dostala cenu za nejlepší ženský herecký výkon za roli prostitutky v onom filmu na festivalu v Cannes a byla nominována na Oscara.

Song (v řečtině Ta Pediá tou Pireá) získal Oscara za nejlepší původní píseň. A tu si v podání Meliny Mercouri, která zemřela 6. března před 30 roky a která se později stala političkou, můžete poslechnout v pořadu Světla ramp.

Podobně jako Refrain, vítěznou píseň prvního ročníku soutěže Eurovision Song Contest z roku 1956, jejíž interpretkou byla právě před sto roky narozená Švýcarka Lys Assia.

Čtěte také

Dvaadvacátého února došel do konce svého života v 81 letech John „Duff“ Lowe, kterého v roce 1958 pozval jeho liverpoolský kamarád Paul McCartney, aby se připojil ke Quarrymen, předbeatlesovské rock'n'roll a skiffle kapele, kterou založil John Lennon.

V roce 1958 Quarrymen – tedy John Lennon, Paul McCartney, George Harrison, bubeník Colin Hanton a John Lowe na klavír – natáčeli v domácím studiu ve čtvrti Kensington v Liverpoolu. Existovala pouze jedna kopie dvou skladeb, cover verze hitu Buddyho Hollyho a Crickets That'll Be the Day a originál dvojice McCartney-Harrison In Spite of All the Danger.

John Lowe si tento historický dokument ponechal a McCartney jej prý od něj nakonec za 12 tisíc liber koupil v roce 1981. O dost let později byla „zrestaurovaná“ nahrávka In Spite of All the Danger, Navzdory všemu nebezpečí, zařazena na kompilační album Beatles Anthology 1. A, zvukově samozřejmě velmi nedokonalá, v pořadu zazní.

Dále kromě jiného vzpomeneme 30 let od odchodu velkého písničkáře a básníka Karla Kryla a měsíc březen uvítáme stejnojmennou písničkou Petra Skoumala i s parafrázovanou pranostikou „Jo, březen, za kamna vlezem“, která však už asi neplatí…

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související