John Travolta, Telly Savalas – Kojak, Lee Marvin, Milan Neděla, Věra Křesadlová… Když herci zpívají

26. únor 2024

Když herci zpívají. Tento nadpis by mohla nést hudební půlhodinka Světla ramp. Čeká vás totiž sada písniček, které onehdy zpívali umělci, kteří se proslavili především jako herci. A svorník výběru bude víceméně aktuální.

Zahrne Johna Travoltu, který se proslavil v druhé polovině sedmdesátých let filmy Horečka sobotní noci a Pomáda a na piedestal slávy se vrátil díky výrazné roli Vincenta Vegy v kultovním filmu Pulp Fiction. Od čerstvého sedmdesátníka Johna Travolty zahrajeme jeho první hit Let Her In.

Ačkoliv k tomu zas tak moc vokálních předpokladů neměl, přesto se americký herec řeckého původu Aristotelis Telly Savalas (neboli seriálový charakterní holohlavý inspektor Theo Kojak se zálibou v lízátkách) také jednou dokázal výrazněji prosadit na hitparádě. V roce 1981 si mnoho Rakušanů, Němců, Švýcarů, ale i Holanďanů oblíbilo jeho verzi písničky autora Waylanda Holyfielda, kterou s jistým úspěchem natočil o čtyři roky dříve populární countryový zpěvák Don Willliams, Some Broken Hearts Never Mend.

I Was Born Under A Wand´rin´ Star, Narodil jsem se pod toulavou hvězdou, to svým basem broukal ve slavné nahrávce slavný představitel tvrdých, drsných chlapíků ve westernech a akčních a válečných filmech Lee Marvin, který se narodil 19. února před sto roky. V Čechách tento song přezpíval Ladislav Vodička.

Čtěte také

I pro Milana Nedělu, muže mohutné postavy, bylo samozřejmě hlavním oborem herectví (a pak moderace). Možná si někteří z vás vzpomenou, jak svým krásným hlasem provázel televizním cyklem Komik a jeho svět. Milan Neděla miloval hudbu, zejména jazz a swing, a zahrál si i na hudební instrument třeba ve filmu Přítel lhář. Vokální pokusy Milana Neděly ve studiu byly spíše vzácné, jeden z nich se týkal písničky věnované ženě jménem Eulálie autora hudby Jaromíra Vomáčky a textu Jiřího Schwertnera. Ještě dodejme, že Milanu Nedělovi by 23. února bylo devadesát.

Jedním z dívčích a ženských idolů českých šedesátých let byla nepochybně půvabná herečka, ale také zpěvačka a výtvarnice Věra Křesadlová, slavící 28. února životní jubileum, někdejší životní partnerka celosvětově slavného filmaře Miloše Formana a matka jeho synů, Petra a Matěje. Na rozdíl od ostatních účastnic Milošem Formanem a jeho spolupracovníky natočeného Konkurzu do Semaforu se Věra Křesadlová do tohoto tenkrát enormně populárního divadla dostala a rozmnožila řadu jeho hvězd. Věra Křesadlová byla v Semaforu brána především jako herečka, nicméně pozornost si zaslouží i jako zpěvačka. Pod Světly ramp si můžete poslechnout vyprávění paní Věry o tom, kde se učila zpěvu, a k tomu duet s Jiřím Suchým Whisky dopita i písničku na závěr Happy End.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.