Odešla Melanie, autorka melodie hitu Kam zmizel ten starý song, která „rozsvítila“ Woodstock

5. únor 2024

Pod Světly ramp se pokloníme legendě folkového písničkářství přelomu 60. a 70. let, která používala většinou pouze jméno Melanie. Některé její hity si našly domov také v Čechách. Tato žena zemřela v Nashville 23. ledna 2024, krátce před 77. narozeninami.

Melanie Anne Safka-Schekeryk přišla na svět a vyrostla ve čtvrti Astoria v Queens v New Yorku. Její otec byl ukrajinského původu, matka, jazzová zpěvačka Pauline „Polly“ Altomare  italského. Zpívala ve folkových klubech Greenwich Village.

Je zajímavé, že některé rané songy Melanie Safka nejdříve zapůsobily více jinde než v Americe, což je třeba případ písně What Have They Done to My Song Ma, Podívej se, co udělali mé písničce, mami, v níž naráží zejména na to, že vypuštěná skladba může nabývat zcela jiné podoby, než je autorský záměr.

A už od prvních tónů poznáte, že písnička se velmi dobře usadila také u nás, zásluhou Heleny Vondráčkové a textu Zdeňka Borovce – Kam zmizel ten starý song. A když jsme u českých verzí, tak třeba Zdenka Lorencová si osvojila Melaniin The Nickel Song jako Pětníkový song nebo skupina Marsyas skladbu Momma, Momma jako Mámu.

Čtěte také

Z dnešního pohledu se připomíná především účast písničkářky Melanie na legendárním Woodstocku, kde vystoupila 15. srpna roku 1969. Na to mnohem později zavzpomínala: „Bylo to kouzelné. Zakusila jsem první mimotělní zážitek. Vydala jsem se po lávce a prostě jsem opustila svoje tělo a dívala se na ně svrchu. Krátce před mým nástupem se rozpršelo. Právě dohrál Ravi Shankar a ceremoniář festivalu Chip Monck lidem řekl, že když zapálí svíčky, pomůže to déšť zahnat. Když jsem vystoupení končila, celé úbočí se hemžilo maličkými mihotavými světélky. Byl to úžasný zážitek.“

Pod jeho vlivem Melanie napsala a pak natočila s tehdy populárním sborem Edwin Hawkins Singers píseň Lay Down (Candles In The Rain), Lehněte si, s podtitulem Svíčky v dešti. Jejím největším hitem však byla písnička Brand New Key.

I ta v půlhodince s druhým názvem „Odešli v lednu“ zazní spolu se vzpomínkami na herce a zpěváky Davida Soula nebo Billa Hayese, který proslavil Baladu o Davym Crockettovi.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související