Dobré důvody, proč věnovat jubilujícím Haně a Petrovi Ulrychovým velikonoční Světla ramp

31. březen 2024

Je toho hodně, čím sourozenci Hana a Petr Ulrychovi během šedesáti let přispěli do pokladnice českého folku, rocku, divadelní a filmové hudby, popu i world music – nejdříve ve skupinách Vulkán a Atlantis a doposud v souboru Javory. Jejich písničky jsou něžné, jemné, odrážející poetickou náladu míst, kde muzikantsky i lidsky vyrostli.

Sourozenci Ulrychovi vytvořili svými vokály a pojetím moravského folklóru jedinečný, nenapodobitelný výraz. Často koncepčně pojatými alby jako Odyssea, Nikola Šuhaj loupežník, Příběh, ale i všeobecně známými písničkami Nechoď do kláštera, Bylinky, On na mě zapomíná, Jízda králů, Ideál a mnoho dalších se hluboko zapsali už od šedesátých let do paměti a srdcí mnoha posluchačů.

Letošní rok je pro sourozence Petra a Hanu Ulrychovy vpravdě jubilejní. Oslavují šedesát let na scéně a půlstoletí existence skupiny Javory. Navíc k tomu přistupují jubilea osobní, životní – 21. února oslavil Petr Ulrych osmdesátku a právě včera, 30. března bylo pětasedmdesát Haně Ulrychové.

To všechno jsou dobré důvody, proč věnovat sourozencům Ulrychovým velikonoční písničkové setkání pod Světly ramp.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související