Pavel Novák, před osmdesáti narozený, napsal svůj první hit Vyznání pro svou manželku

10. březen 2024

„Vyznání jsem napsal pro svou dívku, kterou jsem velmi miloval a s níž jsem se také oženil, a tak to ze mě nějak přirozeně vytrysklo. Ani nevím, jestli jsem psal dřív text, nebo muziku.“ Tak zavzpomínal znamenitý zpěvák, autor a muzikant Pavel Novák na svůj první velký hit Vyznání v jednom z rozhovorů, který s ním vedl autor pořadu Světla ramp.

Vyznání, kteroužto písničku natočil Pavel Novák s přerovskou kapelou Synkopa, se proslavilo zásluhou uvedení na Houpačce, někdejší rozhlasové hitparádě manželů Mirky a Jiřího Černých.

Od těch časů popularita nadaného zpěváka z Přerova, který ve své kariéře osciloval mezi středním proudem a tvrdším rokem, neslábla a vydržela v míře neztenčené po celá 60. a 70. léta. A přibyly další hity jako Pihovatá dívka, Malinká, Podivný spáč, Žofie, Chodím, Nádherná láska a jiné.

Právě 10. března by bylo osmdesát let Pavlu Novákovi, vystudovanému učiteli, který se ke svému původnímu povolání vlastně v devadesátých letech vrátil koncertními výukovými programy pro děti.

Je tomu už patnáct let, co Moravan Pavel Novák prohrál svůj statečný boj se zákeřnou nemocí. Bohužel, předloni zemřel také jeho syn, Pavel Novák mladší, který rovněž vynikl jako zpěvák.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související