Střapatej kluk – smutná cesta talentovaného zpěváka i kytaristy Miroslava Dudáčka do osamělosti a zapomnění

19. únor 2024

Zákony showbyznysu jsou vesměs kruté – a nezáleží ani na době, ani na měřítku. A cesty v něm často vedou do zapomnění. Dobrý zpěvák a talentovaný kytarista Miroslav Dudáček se bohužel ve své kariéře po takové jednosměrce vydal. A minulý týden přišla smutná zpráva, že došel do její cílové stanice.

Miroslav Dudáček, jehož životní pouť začala v Praze na Mikuláše roku 1946, byl talentovaným kytaristou a členem jedné z nejznámějších českých bigbítových kapel 60. let – George and Beatovens v čele se zpěvákem Petrem Novákem.

Je autorem hudby k Novákovým písničkám Esther nebo Štěstí není pro každého. Miroslav Dudáček do George and Beatovens přišel v roce 1968, aby nahradil coby kytarista Zdeňka Juračku, a zažil tak vrcholné období kapely, dokumentované kromě úspěšných koncertů a singlů i velmi zajímavě aranžovaným albem Kolotoč svět.

Po George and Beatovens přišel do skupiny Kardinálové, s níž natočil svůj první menší hit – písničku Charlie Chaplin (Charly) – a také poznal, jak chutná česká pop music 70. let. V druhé polovině tohoto desetiletí působil spolu se svým souputníkem z George and Beatovens Janem Farmerem Obermayerem v kapele Modi, s níž měl úspěch s písničkou Střapatej kluk.

Čtěte také

Jako sólista se ale nechal stále více posouvat do středního proudu, bez nějakého hlubšího záměru a představ. Dramaturgická neujasněnost je cítit také z jediného Dudáčkova alba Malý velký muž, které vyšlo v roce 1979.

S osmdesátými léty Miroslav Dudáček postupně zmizel ze scény, což se bohužel do konce jeho života nezměnilo. A jeho život nabral hodně sestupný směr. Mohly za to alkohol a Miroslavova životní nekázeň.

Občas se mu naskytla nějaká příležitost, zpíval třeba na koncertech Milana Chladila a Yvetty Simonové, avšak přibývaly epizody, kdy žil velmi nuzně. Zemřel na začátku letošního února prý v naprosté osamělosti jako bezdomovec. Bylo mu 77 let.

Ve Světlech ramp jsme na talentovaného zpěváka i kytaristu Miroslava Dudáčka zavzpomínali s využitím rozhovoru, který s ním autor pořadu dříve natočil.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související