Před sto roky narozený „Doktor Klavír“ Jiří Šlitr, spolutvůrce Semaforu, kromě svých profesí rád lyžoval i jezdil autem

12. únor 2024

„Myslím, že ty moje profese jsou všechny svým způsobem koníčkem, tedy hobby. Buď kreslím, nebo chodím do toho divadla, ale vždycky proto, že mě to baví, že to není jenom zaměstnání. No, a mimoto taky rád lyžuju. To byl takovej sport, kterému jsem se vždycky hodně věnoval. Jo, a rád jezdím autem.“ Tak pro sebe typicky lapidárně shrnul v jednom z mála rozhovorů, které poskytl, své libosti a zájmy Jiří Šlitr, spolu s Jiřím Suchým tvůrce legendárního Semaforu.

Mnohostranným talentem obdařený Jiří Šlitr se narodil v kultivovaném prostředí učitelské rodiny před sto lety, 15. února 1924, v Zálesní Lhotě u Jilemnice. Gymnázium vystudoval v Rychnově nad Kněžnou a v tomto městě s dalšími studentskými kamarády založil dixielandový orchestr velmi dobré úrovně, který na sklonku 40. let minulého století přijal název Czechoslovak Dixieland Jazz Band.

Po krátké úřednické epizodě navštěvoval právnickou fakultu University Karlovy, a i když dosáhl akademického titulu JUDR., nikdy se jako právník neživil. Střídavě se zabýval profesí výtvarníka a klavíristy. Říkalo se mu „Doktor Klavír“.

Osudovým Šlitrovým místem byla nejspíše Reduta, kde spolupracoval s Miroslavem Horníčkem a kde se také seznámil s Jiřím Suchým. Text-appealy v Redutě byly vlastně předehrou k budoucím slavným semaforským večerům.

A na Semafor a Jiřího Šlitra, který za zvláštních okolností zemřel na vánoční svatoštěpánský svátek roku 1969, zavzpomínáme v pořadu Světla ramp s písničkami, které složil a zpíval, a také s vyprávěním Jiřího Suchého.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.