Osmdesátiletý zpěvák Jaromír Mayer byl hvězdou české pop music 60. a 70. let, muzice se věnoval i v Kanadě

31. červenec 2023

Fotogenický zpěvák Jaromír Mayer byl populární v Čechách v 60. a 70. letech minulého století, v dalším desetiletí však emigroval na Západ a jakoby se nad ním zavřela voda. Před týdnem mu bylo osmdesát.

U Kokořína, Si Si Si Signorina, Práskni do koní, Její láska nebo třeba Hej, Madlén, to jsou známé sólové, nebo ve dvojici zpívané písničky Jaromíra Mayera. Nesporně největším hitem však byl Malý přítel z města N s melodií, která je dílem Fernanda Arbexe, bubeníka a člena snad nejoblíbenější španělské kapely 60. let Los Brincos.

Jaromír Mayer se narodil v Praze 22. července roku 1943. Otec byl lékař a maminka učila na hudební škole. Začínal v osmnácti v pražské kavárně Alfa a s velikým respektem vzhlížel k v té době mladičkému a ještě neznámému Karlu Gottovi. Mimochodem, pracovali spolu v ČKD Praha. Jaromír se zúčastnil amatérské soutěže talentů. Neuspěl, ale doba popularity se už zvolna blížila.

Je pravdou, že Jaromír Mayer měl coby konzervatorista školený hlas a jeho výraz jej předurčoval k romantickému repertoáru ze středního proudu, přesto ještě před polovinou 60. let zpíval s beatovou kapelou Mefisto.

Tento zpěvák, který působil v Rokoku i v Semaforu, měl všechny předpoklady stát se hvězdou. Společně se svou druhou manželkou Evou Pilarovou, s níž se oženil v Paříži a měl i televizní pořad, natočil Jaromír Mayer několik posluchačsky vlídně přijatých duetů jako Rozhoupej zvony nad námi, Hřej mě nebo Sochy v dešti.

Čtěte také

Na počátku 70. let Jaromír Mayer dokonce na krátkou dobu profesionální dráhu zpěváka opustil. Vše však změnil velikánský úspěch nahrávky Malý přítel z města N. Prodalo se více než 200 tisíc výlisků s touto písničkou. To způsobilo Mayerův návrat na scénu pop music.

Po 70. léta se Jaromír Mayer udržel v popředí zájmu, čemuž pomohly další hity, jimiž šel tento zpěvák naproti lidovému publiku – nejvíce s Hospůdkou známou, tedy písničkou, kterou v originále zpíval holandský zpěvák Vader Abraham, ale známější je přepracovaná francouzská verze Joe Dassina.

V 80. letech se měnila pop music a Jaromír Mayer se záři reflektorů vzdaloval. V roce 1986 emigroval s rodinou přes Západní Německo do Kanady, do Edmontonu, kde se také věnoval hudbě, ale měl dobré zaměstnání u olejářské firmy.

A v Edmontonu také delší čas žila známá jihočeská folková zpěvačka Lenka Slabá s životním partnerem, hudebníkem Ádou Vostrým, který byl s Jaromírem Mayerem v muzikantském kontaktu, jak v pořadu Světla ramp vyprávěl: „Jednou zazvoní telefon a na druhém konci drátu se ozve: Ahoj, tady je Mirek Mayer a hledám muzikanty...“

Nepochybně výborný zpěvák Jaromír Mayer se vloni v létě přece jenom po dlouhých 36 letech objevil v Praze.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související