Shakespeara jsem četla ve škole už. Romeo a Julie vplynuli do plejády populárních písniček

22. duben 2024

Na nadcházející pátek 26. dubna připadá 460. výročí narození největšího dramatika všech dob, ale také básníka Williama Shakespearea. Z jeho nesmrtelných děl si v populární kultuře získala patrně největší oblibu milostná tragédie Romeo a Julie.

Ač měla premiéru v dávném roce 1595, stále oslovuje příběhem nešťastné lásky Romea Monteka a Julie Kapuletové, mladých milenců ze dvou znesvářených rodin z Verony.

A v pořadu Světla ramp se zastavíme u několika příkladů vplynutí Romea a Julie do písniček zejména pop music. Yvetta Simonová zpívá slova Zdeňka Borovce, že Shakespeara četla ve škole už, v první skladbě, jejíž melodie je stará více než století.

Orientální foxtrot s názvem Salome složil rakouský komponista, pianista a dirigent Robert Stolz. Velký hit z tohoto songu udělala jak v angličtině, tak ve francouzštině britská superhvězda Petula Clark, kterou si můžete poslechnout. Dále pak Peggy March, Evu Martinovou s Antonínem Hrůzou, Elvise Presleyho, Andyho Williamse, ale také skupinu The Reflections. 

V závěru zcela změníme žánr a ještě se dotkneme nedávných nedožitých osmdesátin písničkáře a básníka Karla Kryla, který studoval v jihočeské Bechyni na keramické průmyslovce, kde napsal první báseň a naučil se hrát na kytaru první písničku. Romeo a Julie podle Karla Kryla završí vzpomínkovou písničkovou půlhodinku.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související