Zraněné koleno se nemusí operovat hned. Někdy je dobré počkat a zjistit, zda je zákrok vůbec potřeba, říká ortoped

20. únor 2024

Zimní sporty jsou hlavně zdrojem zábavy a radosti, někdy ale přinesou i úraz. Slýcháme o případech, kdy zraněné lyžaře transportuje vrtulník do nejbližší nemocnice, kde následuje operace. Co se řeší okamžitě a co počká? V magazínu Zdravíčko odpovídá David Musil, primář ortopedického oddělení Nemocnice České Budějovice.

„U vážného úrazu se vždy sejde trauma tým, který stanoví priority. Okamžitě se ošetřují úrazy ohrožující život, to znamená nitrolebeční krvácení, dutinová poranění, poranění velkých cév, v těchto případech opravdu není čas. Pak přicházejí na řadu zlomeniny, které neohrožují život, ale je třeba je co nejrychleji ošetřit,“ popisuje ortoped David Musil.

U některých úrazů je podle něj vhodné přistoupit ihned k operaci, jindy je lepší nechat například koleno zklidnit a řešit až následek. „Typicky u zkříženého vazu. Dá se ošetřit do 48 hodin rekonstrukcí, ale ne každý bude ten zkřížený vaz bezpodmínečně potřebovat. Vrcholový sportovec asi ano, ale někdo jiný má čas zjistit, jak se stav bude vyvíjet,“ uvádí lékař.

Zraněné koleno je podle něj možné nechat bez zásahu třeba i několik měsíců. „Po úrazu oteče, bolí, a když do toho ještě jednou zasáhneme, můžeme ten proces spíš prodloužit a zhoršit. Pokud se koleno dobře zklidní a potřebná operace se případně provede později, může být doba léčení paradoxně nakonec kratší, než když se zasáhne v nejbolavějším období,“ vysvětluje.

Čtěte také

S každým pacientem David Musil individuálně probírá jeho potřeby. „Vždycky přemýšlím, jak bych si to nechal ošetřit já, jak bych to ošetřil členům své rodiny, aby to bylo to nejlepší. Vrcholový sportovec velmi pravděpodobně potřebuje rychle zpět plnou funkčnost a odkládáním nic nezíská. Často se okamžitě přistupuje například k rekonstrukční operaci, oni mají obrovskou motivaci vrátit se do aktivního života,“ říká.

Jiní pacienti mají čas zákrok naplánovat a zvážit, jestli ho vůbec potřebují. „Někdo ví, že se mu to bude hodit třeba za tři měsíce, to ošetření není o nic horší a máme i prostor zjistit, jestli je operace skutečně potřeba. Můžeme otestovat, jestli koleno splňuje nároky, které na něj pacient klade, jestli má nějaké potíže. Potom řešíme, zda k zákroku přistoupit, jaká jsou rizika operování a jaká jsou rizika toho, když se ponechá třeba mírně nestabilní kolenní kloub,“ líčí David Musil.

Celý rozhovor o úrazech typických pro zimní období s primářem ortopedického oddělení Nemocnice České Budějovice Davidem Musilem si poslechněte v magazínu Zdravíčko online.

Spustit audio

Související