Zpěvák Josef Vágner: Lidé často poukazují na to, čí jsem syn, ale já už jdu vlastní cestou

26. červenec 2017

Když mu bylo devět let, získal první muzikálovou roli. U hudebního divadla nyní sedmadvacetiletý Josef Vágner zůstal, zpívá v mnoha představeních, ale také se věnuje sólové hudební dráze a jeho hlas je spojen i s titulní písní k úspěšnému filmu.

Hudební kariéru Josefa Vágnera odstartoval muzikál Monte Cristo. „Tehdy mi bylo devět a přešel jsem ze sboru na sólový zpěv. Moje učitelka byla kamarádkou Karla Svobody a ten se jí zrovna zeptal, jestli nezná nějakého mladého kluka, který by mohl vylézt na jeviště a zpívat. A ona doporučila mě. Tak jsem se ocitl v muzikálu a zůstalo mi to doteď,“ vzpomíná.

V současné době účinkuje v muzikálech Kleopatra, Dracula, Angelika a Mýdlový princ a právě zkouší představení Muž se železnou maskou. Říká, že má štěstí, že se ve svých rolích se posunuje tím správným směrem.

Zajímavou změnu zažil Josef Vágner po letech v muzikálu Kleopatra. „Od sedmnácti let jsem hrál Ptolemaia, což byla taková úžasná postava, která přesně v jednadvacáté minutě přijde o hlavu. Tuhle roli jsem si s sebou nesl další roky, i když jsem potom jinde dostával daleko větší úlohy,“ vypráví.

To se změnilo před půl rokem, kdy se zpěvák Josef Vojtek začal s kapelou Kabát připravovat na turné. „Prostě řekl, že už nemá čas na hraní, a bylo potřeba, aby se někdo naučil jeho roli Marca Antonia. Já jsem byl oslovený produkcí díky tomu, že už jsem to představení znal, takže jsem po letech vlastně vyrostl z dětské role do té hlavní,“ vysvětluje Josef Vágner.

Ten poměrně často naráží na názor, že mu v hudební kariéře pomáhá to, že je synem hitmakera Karla Vágnera. „Ano, má to výhody, ale jde o takové to domácí zázemí, které je důležité. Když jsem studoval informatiku, statistiku a řízení podnikových financí, potkával jsem kamarády, jejichž rodiče se věnovali byznysu, a bylo naprosto přirozené, že ty děti se začaly pohybovat v tom samém prostředí, začali využívat kontaktů a rad blízkého rodinného okolí. A já zkrátka dělal to samé. Akorát ten náš obor je viditelnější, tak si o tom lidé rádi povídají,“ reaguje.

Rozhovor s Josefem Vágnerem natočila autorka pořadu Dámská jízda Mirka Nezvalová

Josef Vágner se v roce 2007 stal objevem roku, nyní po deseti letech leccos ve svém profesním životě změnil. „Často jsem narážel právě na to propojení s tátou, za což se vůbec nestydím, ale člověk dospívá a začne si dělat vlastní názor na svět. S tátou jsme se neshodli třeba na textu nebo aranži písně, naráželi jsme na to, že bych chtěl mít některé věci jinak. Tak jsem si řekl, že po deseti letech se obalím novými autory a novými lidmi a začnu si repertoár připravovat sám,“ říká.

Jeho hlas je známý také z ústřední písně k filmu Babovřesky, kterou nazpíval s Lucií Vondráčkovou. Název skladby S láskou nám je líp odráží i jeho osobní život. „Uvědomil jsem si, že je fajn mít někoho po svém boku a ve dvojici si užívat života. Já toho člověka vedle sebe mám a před třemi měsíci jsem se zasnoubil,“ prozrazuje.

Do budoucna chce Josef Vágner zůstat pánem svého času. „Pro mě není tak důležité, abych měl vyloženě vysněnou kariéru, velké cíle, já jsem požitkář, umím si užívat volna. Budu hrozně rád, když si budu moci do budoucna život nastavit tak, abych měl čas si ho užívat. A jestli mi to k tomu pomůže právě muzika a zpívání, bude to úplně nejideálnější,“ uzavírá.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.