Zoologická zahrada v Hluboké slavila osmdesátiny

1. květen 2019 06:00

Uvažovalo se několikrát o jejím zrušení a nakonec se Zoo v Hluboké nad Vltavou dožila osmdesáti let. V roce 1939 ji vedle zámku Ohrada založil kníže Adolf Schwarzenberg se svojí ženou Hildou. Zoo toto výročí oslavila 1. května.

Nosál nebo antilopa. To byla první zvířata v hlubocké Zoo. Z původní zahrady zůstaly jen obvodové zdi, které jsou z velké části zakryty novými expozicemi nebo skalními kamuflážemi. Je možné vidět místa, kde zdi byly prolomeny kvůli zbudování cestiček pro návštěvníky.

„Byl tady také kočkodan husarský, kterého máme doposud, jihoameričtí pštrosi a nebo 70 želv bahenních, které se do jižních Čech dostaly z Maďarska,“ doplňuje informace z archivních materiálů zástupce ředitele Zoo Roman Kössl.

Oslav založení se zúčastnila dcera švarcenberského lesního správce Irena Paťková (vlevo), Zoo Hluboká

Do někdejšího bytu švarcenberského lesního správce se u příležitosti oslav založení po letech vrátila jeho dcera Irena Paťková. „Adolf sem skoro denně chodil za tatínkem a ptal se ho: Janovský, vy máte tak rád zvířata. Uděláme tady Zoo,“ vzpomíná paní Paťková na zakladatele zahrady Adolfa Schwarzenberga. „Ohrady dělali tři dělníci z lesa, já měla nejraději toho opičáka,“ dodává.

Zoo Hluboká chová i exotická zvířata

Zoologická zahrada se specializuje na zvířata žijící v České republice. Chová ale i množství cizokrajných druhů.

Medvídě plavé, tygří čtyřčata, ukradený kočkodan. Zoo Hluboká má řadu přírůstků

Očkování mláďat tygrů ussurijských v Zoo Hluboká

Více než stovka mláďat se letos už narodila v Zoo Hluboká. Je mezi nimi nejenom potomek vzácných medvědů plavých. Poprvé se podařilo odchovat tygry a rozrostla se i rodina rysů nebo losů.

Největší současné chovatelské úspěchy vyjmenoval zástupce ředitele ZOO Roman Kössl. „Určitě je to rozmnožení medvěda plavého, který se dlouho nemnožil mimo území, ve kterém přírodě žije. A druhým největším úspěchem je chov plameňáků růžových. Patříme mezi tři nejlepší chovatele v Evropě,“ řekl Kössl.

ZOO Hluboká pokřtila během oslav výročí čtyři mláďata tygrů usurijských. Timur, Věra, Naděžda a Sofie se narodila tygřímu páru Altajce a Oliverovi loni v květnu.

Výběr jmen vysvětlil zoolog Ivan Kubát. „Chtěli jsme jména z Ruska, protože tygr usurijský pochází z hlavně z ruských oblastí,“ vysvětlil zoolog Ivan Kubát. „Timur je jméno velmi populární a samičkám jsme dali jména podle víry, naděje a moudrosti, tedy Věra, Naděžda a Sofie.“

Zoo v Hluboké nad Vltavou nyní připravuje novou expozice. Půjde o noční pavilon a jeho stavba začne na konci roku.

Spustit audio

Související