Zkuste letos s kraslicemi experimentovat, radí Monika Brýdová

24. březen 2021

S českobudějovickou kreativní publicistkou Monikou Brýdovou bude Mirka Nezvalová barvit netradičně velikonoční vajíčka a chystat byt na jarní svátky. V Dámské jízdě také uslyšíte, jak můžete využívat  alobal trochu jinak a chybět nebudou ani rady pro kvalitní spánek i dobré trávení. 

„Chtěla jsem si to těšení se na svátky jara něčím zpestřit, tak každý den vytvářím kraslice jinou technikou," vysvětluje českobudějovická kreativní publicistka Monika Brýdová množství druhů zdobení, do kterých se letos pustila. Radí nebát se i experimentů. Ona sama například zkusila barvit vyfouknutá vajíčka směsí červeného vína a octa a výsledkem byla velmi mile překvapena.

„Smíchala jsem 2 deci červeného vína a stejné množství octa, ponořila pak do hrnce vajíčka a tekutinu nechala mírně probublávat. Lžící pak lehce promícháváme a po 7 minutách je tady najednou zázrak - postupně se pak při usychání skořápka barví do růžova, modra a nakonec má takový až betonový vzhled. Zněžnila jsem kraslici peříčkem omotaným bavlnkou a vypadá to fakt úžasně," láká k vyzkoušení Monika Brýdová.

V Dámské jízdě se také dozvíte, jak třeba využijete při barvení lak na nehty nebo s dětmi vytvoříte kaktusové kraslice nebo ubrouskové. Inspiraci najdete na fotografiích. A vyzkoušet také můžete výrobu bambulkových beránků či jiných zvířátek.

„Tvrdím, že každá rodina má sice svá tradiční velikonoční vajíčka, ale letos bychom si měli udělat radost i jinými kraslicemi. Zkuste do zahrádky vyrobit třeba betonové, ty vydrží i jarní deštíky," dodává. Návod na jejich výrobu také uslyšíte v Dámské jízdě.

Spustit audio