Zklidnění dopravy, ale také horší průjezdnost přinesly parkovací zóny

26. březen 2018

Obyvatelé části Pražského předměstí v Českých Budějovicích si zvykají na nový způsob parkování. Někteří si pochvalují zklidnění dopravy, jiní si stěžují na hlasité zpomalovací bloky.

Změnila se i průjezdnost v některých ulicích, zejména v Otakarově. Problémy tam můžou mít popeláři nebo třeba hasiči.

Od křižovatky Otakarovy ulice s Riegrovou je vidět zúžení, jednosměrka, auta mohou parkovat po obou stranách, ale průjezdná část je poměrně úzká. Menší náklaďáček už má potíže.

„Posíláme sem menší vozidla na svoz komunálního odpadu, větší se tu prostě nevytočí nebo neprojede,“ říká Roman Braný, ředitel společnost FCC, která má na starosti úklid města. Dodává ale, že mnohdy jsou větší problémy na sídlištích.

Zpomalení a zklidnění dopravy si někteří obyvatelé této části Pražského předměstí pochvalují. „V podstatě vymizela doprava, která necílila do téhle oblasti, ale jenom tu ta auta kroužila a kroužila. Když člověk vyjde ve všední den z domu, vypadá to jako o víkendu. Rozhodně snáz se parkuje a snížil se provoz,“ popisuje Anna Šlechtová ze Smetanovy ulice.

Když ji chce někdo navštívit, přijede buď o víkendu, nebo zaplatí za parkování. „Pár kaček za to, že zaparkují bez starostí, mi přijde v pohodě,“ dodává.

Zpomalení dopravy pomohlo i zhruba sedmdesát gumových retardérů. Dopravní expert Václav Kaska, který v této čtvrti také bydlí, z nich ale radost nemá. „Není to příjemné ani pro ty, kdo tam bydlí a mají tam okna. Ve dne i v noci musí poslouchat, jak tam brzdí auta, přejíždí retardér a zase zrychlují,“ připomíná.

Retardéry komplikují práci i při zimním úklidu ulic. Ředitel společnosti FCC vysvětluje, že potíže tu mohou mít zejména sypače s radlicí na odklízení sněhu. „Musí výrazně zpomalit a dát si pozor, aby nedošlo k nějaké újmě na tom sypači, případně aby řidič nedostal nějaký větší ráz z toho retardéru. Naše zaměstnance na to upozorňujeme a snažíme se sem posílat stále stejné řidiče, kteří jsou se situací obeznámeni,“ doplňuje.

Dočištění retardérů od sněhu pak má na starosti četa patnácti dělníků, kteří sníh odklidí ručně. Na celém předměstí jim to zabere tři hodiny.

Radnice už teď plánuje některé změny. Po dohodě s hasiči rozšíří průjezdný pruh v Otakarově ulici. Retardéry jsou ale podle náměstka primátora Petra Holického požadavkem policie a zatím v ulicích zůstanou.

autor: Martin Pokorný
Spustit audio