Získat léky bez regulačního poplatku lze i v řadě soukromých lékáren

4. únor 2009

Lékárna v českobudějovické nemocnici patří k těm zařízením, kde za vás od 1. února platí regulační poplatky kraj. Stačí vyplnit a podepsat takzvanou darovací smlouvu, v níž je třeba uvést i rodné číslo, odevzdat ji u výdeje léků a léky na předpis vám budou vydány bez regulačního poplatku.

Dar kraje ale přijmout nemusíte a 30 korun za každou položku na receptu si můžete stále platit sami.

Zda zákazníci českobudějovické nemocniční lékárny využívají nabídky kraje a vyplňují takzvané darovací smlouvy, zjišťovala redaktorka Martina Toušková.

I u nás bez poplatku, tak by se dala stručně shrnout strategie několika lékáren, které se nacházejí v bezprostřední blízkosti českobudějovické nemocniční lékárny. Nechtějí přijít o zákazníky, a tak byly nuceny nabídnout totéž, co lékárny, které patří kraji, a kde se nevybírají regulační poplatky.

Jakou formu dala svému kroku Lékárna krále Jiřího na Lidické ulici v Českých Budějovicích, vysvětluje Miloš Fiala: "Protože zákon nám ukládá regulační poplatky vybrat, tak je vlastně pacientovi vracíme zpět formou finančních bonusů a slev. Sleva je vlastně ve výši regulačního poplatku."

Regulační poplatky od svých zákazníků nechce ani lékárna doktora Maxe, která sídlí přímo proti nemocnici. Poplatky od lidí sice vybírá, ale těm, kteří jsou držiteli Klientské karty doktora Maxe, je kompenzuje vyplácením věrnostního bonusu v jejich plné výši.

Vzhledem k tomu, že se objevily informace o tom, že některé lékárny sice nevyžadují placení poplatku za recept, ale zvyšují ceny doplatků za léky, zjišťovala redaktorka Mirka Nezvalová, jaká je situace na Českobudějovicku. Vybrala si jedno balení léku Glyvenol se 60 tabletami. Lék na zánět žil je pouze na lékařský předpis.

Spustit audio