Zima zahání bezdomovce pod střechu

19. leden 2010

Přímá úměra čím větší mrazy, tím větší zájem o ubytování ze strany bezdomovců platí v českobudějovickém Domě svatého Pavla. V Táboře naopak bezdomovci vyhledávají tamní nádražní halu.

Sociální asistent Domu svatého Pavla David Rajdl vysvětlil, jaké možnosti lidem bez přístřeší toto zařízení v těchto dnech nabízí: "V současnosti máme vyhlášený krizový režim, to znamená 15 židlí v kulturní místnosti. Obsazenost je vyloženě stoprocentní, někdy se i někteří uživatelé nevejdou. Máme také 15 noclehárenských lůžek, jejich obsazenost je podle finanční situace lidí, musí zaplatit hotově 40 korun. Obsazenost je 13 až 15 lidí."

David Rajdl z českobudějovického Domu sv. Pavla ale upozornil, že ne každý, kdo si lůžko zaplatí, ho také dostane. V noclehárně totiž platí limity pro množství alkoholu v krvi zájemců o přespání. Pro poskytnutí noclehárenského lůžka je to maximálně 0,6 promile alkoholu, na krizové lůžko v kulturní místnosti pak jedna promile alkoholu v krvi.

Dokdy bude v Domě sv. Pavla krizový režim platit, není zatím jasné. Vedoucí noclehárny ho zpravidla vyhlašuje na dobu, kdy noční teploty klesají pod mínus pět stupňů Celsia.

V Táboře teď bezdomovci více vyhledávají tamní nádražní halu. Na pořádek na nádraží Českých drah v Táboře proto začala dohlížet bezpečnostní služba. Dva její zaměstnanci hlídají nejen halu, ale kontrolují i nástupiště a podchod. Na místě jsou po celou provozní dobu haly.

Městská policie Tábor jim v případě potřeby pomůže řešit konfliktní situace a problémy, které zde bývají hlavně s bezdomovci. Velitel táborských strážníků Petr Svoboda věří, že trvalá přítomnost bezpečnostní agentury vyřeší problémy, které s bezdomovci na nádraží byly na denním pořádku. Strážníci doposud do haly chodili až pětkrát denně, městská policie bude prostory i nadále monitorovat. Pracovníci ochranky se kromě toho mohou na ni kdykoliv obrátit.

Bezdomovci v Táboře by měli být informováni o možnosti využít městskou noclehárnu, kde mohou lidé bez přístřeší za 50 korun na noc přespat. Zájem o noclehárnu je ale zatím malý, svědčí o tom i víkendová statistika, kdy v teplé a čisté posteli na ubytovně v Zavadilské ulici přespali jenom čtyři lidé.

autoři: Jan Kopřiva , Michaela Vrácovská
Spustit audio