Židle Thonet jsou pevné a odolné. Jejich autor jednu v rozčilení vyhodil z okna. Nic se jí nestalo

2. říjen 2024

Thonetka je slavná židle z ohýbaného dřeva. Zakladatel firmy Michael Thonet pocházel z městečka Boppard nedaleko Koblence. Vyučil se stolařem a začal dělat pokusy s ohýbáním nábytku.

Dýhy nejprve povařil v tekutém klihu, a pak je ohnul podle předem připravené formy, dokonce až o sto osmdesát stupňů. Vyráběl tak židle, křesla, stolky či čela lůžek.

Ohýbaný nábytek představil veřejnosti poprvé roku 1841 a měl velký úspěch. Nejprve si založil firmu ve Vídni, pak se přesunul na Moravu, do Koryčan a Bystřice pod Hostýnem, do kraje obklopeného bukovými lesy, které nabízely dostatek materiálu pro výrobu nábytku. Tu rozdělil do několika operací, takže každý zaměstnanec nemusel umět všechno.

Na svou dobu novátorský nápad pomohl židlím k nižší ceně a expanzi do celého světa. Výrobky Thonetovy firmy byly velmi pevné a odolné. Jednou prý Thonet z rozčilení prohodil židli oknem a nic se jí nestalo. Dokonce se tradovalo, že během Světové výstavy v Paříži házel židle z Eiffelovy věže, aby demonstroval jejich nezničitelnost. Ať už je to pravda, či ne, thonetka v Paříži získala zlatou medaili.

autor: Jitka Škápíková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.