Zdravotnická zařízení na jihu Čech procházejí rekonstrukcí

30. leden 2009

Úplně nové zdravotní středisko mají ode dneška v Horní Stropnici na Českobudějovicku. Staré zařízení už nevyhovovalo, navíc šlo o patrový objekt, kam měli třeba senioři horší přístup. V obci proto postavili zcela nové zařízení tak říkajíc na zelené louce.

V loňském roce se podařilo vybudovat úplně nové zdravotnické středisko se čtyřmi ambulancemi. Bude tam prostor pro obvodního, dětského a zubního lékaře a pro rehabilitace," vysvětlil starosta Václav Kučera.

I táborská nemocnice pokračuje v modernizaci. Rozsáhlá rekonstrukce si vyžádá celkem 350 miliónů korun. Po novém pavilonu akutní medicíny a porodnice, které byly otevřeny začátkem roku, budou do konce března dokončena další dvě patra operačních sálů.

A jak říká předseda představenstva táborské nemocnice Ivo Houška, další obnova na sebe nenechá dlouho čekat: "Už se projektuje rekonstrukce lůžkové části staré chirurgie. Počítáme, že nad ní vznikne nová stanice lůžkové gynekologie, a tím pádem se gynekologicko-porodnické oddělení dostane opět do jednoho patra bez schodů či výtahů. Nad tím vzniknou centrální jednotky intenzivní péče pro operační obory, které jsou dnes rozdělené ve dvou částech sice jedné budovy, ale různých pater."

autoři: Ivan Mls , Jan Kopřiva
Spustit audio