Záplavy ovlivnily program divadla

26. září 2002

Záplavy, které v historické budově Jihočeského divadla způsobily škody kolem čtyř milionů korun, se odrazily i v dramaturgickém plánu na sezonu 2002/2003. Zahrnuje sice 11 plánovaných premiér, ale některé náročné tituly musely být z ekonomických důvodů vyřazeny.

"Operní soubor tak poměrně rozsáhlý a náročný projekt romantické opery Charlese Gounoda Faust a Markétka nahradí Straussovým Netopýrem. Termín premiéry, 29. listopad, se nemění. Činohra pak musela ustoupit od inscenace Nutkání Franze Xavera Kroetze, což měla být česká premiéra v rámci. Uvedeme ji však v některé z příštích sezon," řekl dnes ČTK ředitel divadla Jan Mrzena.

Soubory Jihočeské divadla hrají v historické budově, kde škody po velké vodě byly zatím provizorně zakryty nezbytnými úpravami. Technici pracují na obnovení provozu energetického centra a pohonu orchestrálních stolů, jeviště bylo nutné pokrýt kobercem. V přízemních částech divadla bude vysoušení zdiva trvat určitě do příštího roku. Za úspěch Mrzena označil skutečnost, že navzdory značným problémům odehrály soubory Jihočeského divadla před otáčivým hledištěm v zahradě českokrumlovského zámku 57 představení, které zhlédlo asi 37.000 diváků. "V důsledku záplav jsme museli zrušit osm představení, další dvě odpadla pro nepříznivé počasí. Všechna odehraná přitom byla zcela vyprodána," zdůraznil Mrzena.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio