Zalesněné plochy po kůrovcové kalamitě dělají starosti malým obcím. Z nízkého rozpočtu musí zaplatit péči o stromky

30. červenec 2024 08:18

Péče o mladé stromky udělala letos velkou díru do rozpočtu malé obci Oslov na Písecku. V průběhu kůrovcové kalamity vysázela 400 tisíc stromků, o které se teď musí starat. Na práce najímá brigádníky a firmu, protože nemá dostatek vlastních pracovních sil ani mechanizaci.

Jako brigádnice pomáhá ožínat mladé stromky v lese nedaleko Oslova na Písecku Jaroslava Nováková. „No, je to hrozný teda. Samé bodláky, maliny, je to už uschlé, nejde to vůbec sekat,“ komentuje.

Společně s ní kosí i zaměstnankyně obecního úřadu Marta Hanušová. „Je to hodně namáhavá práce, protože už je to dost zarostlé, hodně pršelo. Jakmile to doděláme, můžeme jít znovu od začátku,“ popisuje.

Péče o mladé stromky u Oslova na Písecku

Obec Oslov musela v průběhu kůrovcové kalamity vytěžit zhruba 40 hektarů lesa. Zatím jsou osázené dvě třetiny těchto ploch. Ty je ale nutné od května do prosince stále udržovat.

„Samotná péče začíná vytěžením toho stromu, potom se musí uklidit zbytky klestu na pasece. My se nacházíme mezi řekami Otavou a Vltavou, takže strání máme také hodně, a tam se všechno dělá ručně,“ připomíná nezávislý starosta František Hašek.

Čtěte také

Některé práce sice může zastat technika, na to si ale obec musí najímat firmu. „Frézuje se paseka a následně se strojově vysází stromky. Pokud máme takto vysázenou paseku, jsme schopni ji vyžínat technikou, ale stromky se samozřejmě dožínají ručně a ošetřují proti okusu. Také zkoušíme různé nové technologie jako retardéry na trávu, aby tráva tak nerostla,“ říká starosta.

Práce je náročná nejenom fyzicky, ale i finančně. „V loňském roce jsme dopláceli na hospodaření v lese zhruba čtyři miliony, hradili jsme to z našeho rozpočtu. A za první pololetí letošního roku se částka přibližuje milionu a půl,“ potvrzuje František Hašek.

Kvůli tomu si podle něj Oslov nemůže dovolit větší investice. „Je to pro nás prostě závazek, protože ty lesy musíme vrátit do původního stavu. Jednak nám výsadbu a péči ukládá zákon, jednak chceme, aby po nás také něco hezkého zbylo,“ dodává. Obnova vytěženého lesa potrvá minimálně pět let.

Spustit audio

Související