Zájem o svatby rok od roku klesá. Někde se na tom částečně podepsal i covid

29. duben 2022 16:00

Český Krumlov a Hluboká nad Vltavou byly oblíbenými místy pro zahraniční páry, které si do těchto měst přijížděly říct své ano. V současnosti je jich podstatně méně. To se promítá i do celkového počtu svateb.

Starosta Hluboké nad Vltavou Tomáš Jirsa z ODS oddával před pandemií koronaviru daleko častěji než letos. Atraktivní prostředí zámecké kaple přilákalo před oltář zhruba tři sta párů. Kovid ale všechno změnil.

„Během covidu nám svatby klesly takřka na nulu, teď se to pomalu rozjíždí. Máme plánovaných zhruba padesát svateb. Před covidem se svatby plánovaly dlouho dopředu a jak rozboural vztahy, tak teď lidé přijdou a za tři neděle chtějí mít svatbu,“ popisuje situaci starosta.

To, že se počet svateb znovu zvýší na tři sta, není podle starosty Tomáše Jirsy příliš reálné.

„Nejsou Rusové, nejsou Číňané, covid to úplně zmařil. Němců a Rakušanů, kteří už můžou, je méně. Možná pár Američanů, že Hluboká je takový pohádkový zámek,“ dodává Tomáš Jirsa.

Zájem o rezervaci svatby v Českém Krumlově je letos předběžně srovnatelný s předchozími lety. Rozdíly ale přece jenom v něčem jsou, vysvětluje mluvčí českokrumlovské radnice Petra Nestávalová.

Taky v Českém Krumlově je v současnosti méně svateb cizinců a liší se i jejich národnosti, srovnává Petra Nestávalová. Oproti roku 2020 a 2021 je nyní podle ní větší předpoklad, že se svatby opravdu uskuteční:

„V době covidu se větší svatby přesouvaly, nebo se z velkých venkovních staly svatby malé v obřadní síni. Rezervační termíny se plní rychle a snoubenci si rezervují termín i rok předem.“

Mění se i skladba národností při svatbách v Českém Krumlově. Podle slov mluvčí byla v předchozích letech skladba národností pestrá, například z Chile, Mexika, Austrálie, Španělska nebo Kanady a Kazachstánu, v roce 2020 to byl pouze jeden snoubenec z Francie, ostatní pak z Ruska, Slovenska a Ukrajiny.

„Poptávka ze strany Ukrajinců je zdá se větší,“ dodává mluvčí.

Klesající zájem o svatby zaznamenali i na matrice v Českých Budějovicích. Zatímco v roce 2019 jich bylo téměř tři sta osmdesát, loni jich bylo zhruba o stovku méně. Pozitivní je ale to, že s počtem svateb klesá v České republice i počet rozvodů.

Celou reportáž Jitky Cibulové Vokaté si poslechněte online.

Spustit audio