Žádné volební boje. V Minicích na Písecku je 30 voličů a jedna kandidátní listina

24. září 2022 10:50

Obcí s nejnižším počtem obyvatel v Jihočeském kraji jsou Minice na Písecku. Žije tu 31 lidí, z toho 30 má právo volit. Volební účast je pravidelně vysoká. A podle dosavadních výsledků to vypadá, že ani letos tomu nebude jinak.

Člen volební komise Pavel Holub musel ještě před zahájením komunálních voleb vylézt na štafle, aby na obecní úřad, který kdysi býval autobusovou zastávkou, pověsil ceduli s nápisem Volební místnost.

Jako první volička do ní pak vstoupila Barbora Hubálková. „Tak u nás je vcelku jasno, máme jednu kandidátku, takže tady vlastně žádné volební boje nejsou. Z každé větší rodiny je v zastupitelstvu někdo, a tím pádem se celá obec domlouvá na tom, co se bude dít,“ vysvětlila.

Jaroslav Vyskočil si také nenechal komunální volby ujít, i když chodí o berlích. „Jednou jsem občanem této obce, tak bych asi pro to měl něco udělat,“ komentoval.

Členky volební komise Jaroslava Kudějová a Vladimíra Čížková se vypravily za jednou z voliček, která požádala o volební urnu. „Je to paní, které je 74 let, chodí o francouzských holích, ale volí v každých volbách,“ řekla předsedkyně komise Jaroslava Kudějová.

Stejně tak volí pokaždé i většina dalších obyvatel Minic, kde průměrný věk dosahuje téměř 64 let. Malá obec má pravidelně vysokou volební účast, v minulých komunálních volbách odevzdalo svůj hlas téměř 90 procent voličů.

Spustit audio

Související