Teprve druhé komunální volby v řádném termínu zažívá Polná na Šumavě

23. září 2022 15:44

Vedou tam jen koleje a úzká silnice. Kousek od domů už jsou boletické lesy. Teprve druhé komunální volby v řádném termínu zažívají obyvatelé Polné na Šumavě na Českokrumlovsku. Obec byla dříve součástí Vojenského újezdu Boletice, vyjmuta a obnovena byla v roce 2016.

Volební místnost je v přízemí obecního úřadu. „Teď jsem ještě tiskla jmenovky pro členy volební komise, označení volební místnosti, doděláváme poslední detaily,“ říká před začátkem komunálních voleb zapisovatelka komise Michaela Hovorková.

Připravená už je volební urna, lístky, obálky, plenta. V místnosti visí obecní vlajka i velký státní znak. „Pomáhali nám zaměstnanci obecního úřadu, trvalo to asi hodinu, než se všechno uklidilo a připravilo,“ dodává Michaela Hovorková.

Čtěte také

Květoslava Nováková zapečetila a uzamkla volební urnu. Ve volební komisi už je poněkolikáté, letos jako místopředsedkyně. „O volby do zastupitelstva obce mají lidé zájem, počítám, že účast bude určitě přes padesát procent,“ odhaduje.

V seznamu je tentokrát zaregistrováno 159 voličů. Jako úplně první přišel Zdeněk Vašek. „Není mi lhostejné, kdo bude řídit obec. Chci, aby to tady fungovalo. My tu nežijeme dlouho, já jsem pracoval ve vojenském prostoru, teď jsme tady koupili dům, takže se vlastně stěhujeme zpátky a budeme tady žít. Už se na to těšíme,“ komentuje.

V Polné na Šumavě lidé vybírají z celkem 23 kandidátů ze tří stran a hnutí. Zároveň se tu také volí senátoři pro obvod Českokrumlovsko, o mandát usiluje pět kandidátů.

autor: Petr Kubát
Spustit audio

Související