Za zvuků husitského chorálu přijde do centra Tábora ohňový průvod. Začínají Táborská setkání

15. září 2023 08:49

Město Tábor se vrací do středověku. Začínají tam třídenní slavnosti Táborská setkání. Ulice zaplní kramáři, kejklíři, hudebníci a tanečnice, náměstí se až do neděle promění v historická tržiště.

Historický festival už tradičně v pátek otevře noční ohňový průvod, který za doprovodu husitského chorálu dorazí do centra města kolem 21. hodiny. Následovat bude speciální videoprojekce na fasády domů na Žižkově náměstí. „Tématem videomappingu letos bude Tábor v proměnách času. Pak se uskuteční koncert slovenské kapely Hrdza,“ dodává vedoucí městského odboru kultury a cestovního ruchu Radka Šimková.

Hlavní scény festivalu budou na třech náměstích v historickém centru Tábora. Další program návštěvníci najdou v ulicích města nebo v Holečkových sadech, kde bude v sobotu celodenní program určený hlavně rodinám s dětmi. „Velikánská dětská zóna, více než padesát stánků, horolezecká stěna, dravci a samozřejmě krásné pohádky,“ vyjmenovává Radka Šimková.

Součástí programu Táborských setkání bude ohňostroj nad Jordánem, který lidé uvidí v sobotu večer. Město kvůli bezpečnosti uzavře chodník na Jordánské hrázi, kde se staví nová lávka.

Čtěte také

Lidé podle mluvčího města Luboše Dvořáka zároveň musí počítat s omezením dopravy v centru. „Na Žižkovo náměstí, náměstí Mikuláše z Husi nebo Tržní náměstí se autem určitě nedostanete, protože se tam budou konat průvody, různé jarmarky, řemeslné trhy. Obecně bych doporučil, aby každý přemýšlel, zda auto opravdu potřebuje,“ říká.

Festival nabídne řadu divadelních a hudebních vystoupení. Na hlavním pódiu se v sobotu večer postupně vystřídají zpěvačka Debbie, Vojta Dyk nebo Monkey Business.

Nedělní program slavností se podle Radky Šimkové ponese v duchu Dnů evropského kulturního dědictví, kdy se zájemcům zdarma otevřou galerie, muzea i běžně nepřístupné památky. „Letos jsme k tomu ještě připojili výročí 110 let od založení základní umělecké školy Oskara Nedbala, takže Žižkovo náměstí bude patřit především vystoupením dětí,“ doplňuje.

Náklady na Táborská setkání dosahují zhruba sedmi milionů korun. Město slavnosti financuje ze svých zdrojů a také s pomocí sponzorů. Největší výnos má z prodeje vstupenek, který ale bude známý až po konci třídenního festivalu.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související