Za smrt dívky na Orlické přehradě dostal mladík tříletý podmíněný trest

5. červen 2017

Okresní soud v Písku v pondělí odsoudil devatenáctiletého Christophera Steinerta. Mladík loni v červenci na Orlické přehradě narazil na vodním skútru do pramice. Srážku nepřežila osmnáctiletá dívka.

Odsouzený dostal tříletý podmíněný trest s pětiletým odkladem. Musí také zaplatit odškodné rodičům dívky.

„Jedná se o trest výchovný, alespoň tak to zhodnotil předseda senátu Robert Pekárek. Mělo to několik důvodů. Christopher Steinert má čistý trestní rejstřík, jeho věk je blízký věku mladistvých a také v době, kdy se stala nehoda, neměl v sobě žádné návykové látky. Každopádně porušil pravidla plavebního provozu a nebyl dostatečně opatrný při jízdě na skútru,“ vysvětlila reportérka Českého rozhlasu Jitka Cibulová Vokatá, která sledovala soudní proces.

Mladík také dostal osmiletý zákaz řízení plavidel s vlastním strojním pohonem a má zaplatit odškodné rodičům dívky. „Matka by měla dostat 800 tisíc korun a otec 600 tisíc. Rodiče totiž spolu nežijí ve společné domácnosti. Proti tomu se chce obhájce Josef Doucha odvolat, protože Christopher Steinert ještě studuje a nemá vlastní příjem,“ doplnila reportérka.

Tragická nehoda se stala 10. července 2016. Skútr tehdy vrazil do pramice na 157. říčním kilometru poblíž zámku Orlík. Na pramici byl kromě dívky ještě muž, kterého se zraněním převezli do nemocnice. Na místě byl ošetřen i řidič skútru, druhý pasažér skútru vyvázl bez zranění.

Po události se začalo mluvit o bezpečnosti na vodních plochách. Místní sepsali petici za omezení plavby. Petice usiluje o to, aby na Orlickou přehradu mohla jen plavidla s výkonem motoru do 10 kW a ve výtlačném režimu, což zjednodušeně znamená, že příď není při plavbě zvednutá. Při plavbě mimo výtlačný režim totiž vzniká nepříjemná vlna, která může být nebezpečná pro okolní plavidla i plavce.

autoři: Jitka Cibulová Vokatá , ČRo , mvo
Spustit audio