Za jízdu v českobudějovické MHD či za parkování v Táboře bude už brzy možné platit mobilem

12. březen 2009

Zřejmě už od května se České Budějovice zařadí k městům, kde je možné mobilním telefonem platit za jízdu v městské hromadné dopravě nebo za parkování. Novou službu radnice zavádí zatím na dva roky. Kdy ji konkrétně spustí, není ještě jasné.

Nejvíce zaplatíme, pokud si lístek zakoupíme pomocí SMS zprávy, jako je to možné například v Praze. Půlhodinový přestupní kupon vyjde na 22 korun, celodenní pak na 60 korun. Levnější bude platba přes takzvanou elektronickou peněženku. Člověk se nejprve zaregistruje a zvolí si přístupový kód. Na svůj účet pak složí peníze, které se mu budou z konta odečítat.

K cenám takového jízdného náměstek primátora Rudolf Vodička upřesnil: "Datová jízdenka by byla 30 minutová a 24 hodinová. 30 minutová přestupní jízdenka by stála 14 korun, zlevněná by stála 7 korun. 24 hodinová přestupní jízdenka by stála 44 korun, zlevněná pak 22 korun."

Základní papírová jízdenka na 20 minut z běžného prodeje nebo automatů ale nezmizí, bude dál za 12 korun. O zrušení prodeje jízdenek u řidiče se také zatím neuvažuje. Dopravní podnik města České Budějovice připravuje rozsáhlou informační kampaň o novém způsobu placení jízdenek, v předprodejích i tištěné letáky a brožury o této novince.

Také řidiči v Táboře budou mít pravděpodobně už v letošním roce možnost platit za parkování prostřednictvím svého mobilního telefonu. Alternativní způsob platby, který je v některých městech využíván i v prostředcích městské hromadné dopravy, schválila městská rada.

Jak tato novinka funguje v praxi, to Českému rozhlasu řekl radní František Dědič: "Parkovné se uhradí uvedením SPZ vozidla a kontrolující strážník bude schopen identifikovat, že vozidlo této SPZ má zaplaceno parkování do určité doby. Termín spuštění se samozřejmě občané včas dozvědí, rada tuto alternativu placení parkovného odsouhlasila."

autoři: Jan Kopřiva , Petra Matoušková
Spustit audio