Za čtyři roky fungování nezažila Potravinová banka Jihočeského kraje takový nápor, jako v letošním roce

23. listopad 2020 13:41

Kvůli koronaviru výrazně přibylo lidí v nouzi. Letošní podzimní sbírka, ve které mohli lidé darovat potřebnou pomoc lidem, tak přišla právě v době, kdy zásoby v bankách docházejí.

Sobotní národní sbírka potravin, ve které mohli lidé darovat potřebnou pomoc, přišla v pravý čas. Jarní kolo potravinové sbírky se kvůli koronaviru nemohlo uskutečnit. Navíc, poptávka po trvanlivých potravinách se v poslední době zdvojnásobila.

Ke komu pomoc Jihočeské potravinové banky v poslední době putuje?

„Nejvíce pomoci potřebují nyní matky samoživitelky, ale také rodiny v aktuální krizi, například pokud jeden z rodičů přišel o práci, jestliže třeba pracuje v pohostinství a podobně,“ říká Kristýna Škabradová, ředitelka Jihočeské potravinové banky.

Potraviny také podle ředitelky směřují i k jednotlivcům, kteří se nyní dostali do aktuální nouze: „Tohle je pro nás úplně nový stav, protože to zažíváme poprvé. Děláme co umíme a snažíme se poptávku co nejvíce uspokojit.“

V loňském roce se během podzimní potravinové sbírky podařilo vybrat 27 tun potravin a drogerie.

„Kdyby se nyní výsledek zopakoval, byli bychom šťastní,“ říká k aktuální situaci Kristýna Škabradová.

I přesto, že národní sbírka potravin v obchodech skončila, veřejnost může lidem v nouzi pomáhat až do 1. prosince přímo z pohodlí domova. Na webových stránkách www.sbirkapotravin.cz jsou vyjmenované eshopy s potravinami, které nabízejí speciální balíčky, a ty se pak dostanou přímo do skladů potravinových bank v jednotlivých krajích.

Pracovníci Jihočeské potravinové banky odhadují, že v jejich skladu vybrané výrobky příliš dlouho nezůstanou.

Celou reportáž Matěje Vodičky si poslechněte online.

Spustit audio