Z bývalé ubytovny zemědělského družstva v Kestřanech se stal nový domov ukrajinských uprchlíků

14. červen 2022 08:25

Zemědělské družstvo v Kestřanech na Písecku poskytlo zdarma svoji ubytovnu ukrajinským uprchlíkům. Budova byla dlouho opuštěná a v bytech se ještě donedávna nedalo bydlet. Ukrajinci, které přijalo město Písek, je proto začali opravovat sami za pomoci dalších dobrovolníků.

Třiašedesátiletý Sergej ze Žitomiru přijel z Ukrajiny do Čech v březnu. Doma byl výpočetním technikem. Teď musel vzít do ruky škrabku, váleček a stal se z něj řemeslník. Opravuje ubytovnu v Kestřanech na Písecku, aby se sem mohli nastěhovat další Ukrajinci prchající před válkou.

Zemědělské družstvo Kestřany chtělo budovu s byty v obci rekonstruovat. Po začátku rusko-ukrajinského konfliktu ale plány změnilo. „Rozhodli jsme se pomoci a poskytnout tuto nevyužívanou budovu pro ubytování ukrajinských občanů,“ potvrzuje předseda představenstva družstva a také starosta Dobevi na Písecku Petr Kalina.

„Kapacita je zhruba dvacet obyvatel. Samozřejmě také můžeme zaměstnat ubytované v našem zemědělském družstvu,“ doplňuje.

Čtěte také

Na tento nápad ho přivedla Ukrajinka Yana Vyshnevska, která žije se svojí rodinou už šest let v Písku. „Když začala invaze, oslovila jsem lidi v církvi, kam chodíme, jestli mohou někoho ubytovat, ptala jsem se různých starostů. Tak jsme se dozvěděli o staré budově v Kestřanech,“ vypráví.

„Pan starosta říkal, že to je v hrozném stavu. My jsme ale řekli, že bereme všechno a seženeme dobrovolníky, kteří pomohou. Už třetí měsíc asi 26 dobrovolníků uklízí ten dům, nejvíc pomáhali Ukrajinci, kteří přijížděli trochu dřív. Cítíme takové sjednocení, a to nám dává sílu,“ doplňuje.

Do jednoho z opravených bytů se nastěhovala Antonia se svojí rodinou, která do Písku přijela z Oděské oblasti. „Je nám tu dobře. Máme tady, co potřebujeme – koupelnu, kuchyni, funkční pračku, bojler, jde elektřina. Jsme vděční, že jsme dostali bydlení. Pomohli jsme také s vyklízením bytu,  abychom se mohli co nejdřív nastěhovat,“ říká.

Dobrovolníci zatím v budově v Kestřanech připravili pro uprchlíky tři byty a další ještě budou opravovat.

Spustit audio

Související