Až stovky dětí z Ukrajiny by mohly strávit léto na dětských táborech. Pořadatelé nabídli místa

10. červen 2022 08:28

Jeden a čtvrt miliardy korun vyčlenilo ministerstvo školství na takzvané adaptační skupiny pro děti, které k nám utíkají před válkou na Ukrajině. V létě díky tomu můžou vyrazit i na tábory. Až stovky míst pro ukrajinské děti například nabídly organizace sdružené v České radě dětí a mládeže.

Sport, bojovky, ale také seznamování s českým prostředím i jazykem – to všechno mají dětem z Ukrajiny i během letních prázdnin nabídnout adaptační skupiny, na které vyčlenilo peníze ministerstvo školství.

„Podle průzkumu to vypadá, že bychom byli schopni ubytovat několik stovek dětí na klasických táborech, ovšem zájem ze strany ukrajinských rodičů je velmi nízký,“ uvádí předseda České rady dětí a mládeže Aleš Sedláček.

Důvodem podle něj může být i to, že ukrajinské děti musejí pro pobyt na táboře splnit stejná pravidla jako děti české. „Posudek zdravotní způsobilosti včetně povinného očkování je vyžadován od všech dětí, které se účastní zotavovacích akcí, to jsou tábory na třicet dětí,“ připomíná.

Čtěte také

Větší zájem je mezi ukrajinskými rodiči o pětidenní příměstské tábory. Dva na léto chystá například Základní škola Nová v Českých Budějovicích. „U nás ve škole poběží příměstské tábory pro děti z Ukrajiny, kde samozřejmě plánujeme poměrně intenzivní, ale takovou nenásilnou výuku českého jazyka,“ říká ředitel školy Vítězslav Ilko.

Místa pro ukrajinské děti na příměstském táboře nabídne i jindřichohradecká organizace YMCA. S ní ukrajinské děti pojedou i na tábory pobytové. „Ve chvíli, kdy nám ještě zbývala nějaká kapacita po první vlně, jsme zjišťovali, kolik míst bychom mohli nabídnout. Na pobytových táborech už jsou místa pro ukrajinské děti naplněná, na příměstském ještě tři místa zbývají,“ potvrzuje předsedkyně Hana Nosková.

Na tábory s YMCOU pojedou ukrajinské děti zdarma. „YMCA v České republice na tohle vyhlásila sbírku Daruj letní zážitek. Vybírají se peníze, které pomohou financovat pobyt a stravu,“ upřesňuje Hana Nosková. Kromě českých dárců přispívají na letní tábory i ti evropští. Sbírka na platformě Donio skončí 15. června.

Spustit audio

Související