Z bývalé asfaltárny u Milevska odvezli skoro 18 tisíc tun kontaminované země

10. listopad 2018 14:02

Státní podnik Diamo ukončil sanaci bývalé obalovny živičných směsí u Milevska na Písecku. Práce stály přes 80 milionů korun a většinu nákladů uhradilo ministerstvo životního prostředí z evropských dotací.

Obalovna přestala fungovat začátkem 90. let minulého století. Stará ekologická zátěž ale zmizela až letos.

„Vyráběli zde asfalty pro silniční povrchy. Došlo tu pravděpodobně k úniku provozních médií, to znamená olejů, které se používaly pro ohřev pecí, a ty oleje obsahovaly toxickou látku,“ připomněl Jaromír Chocholáč z podniku Diamo.

Velký nepořádek se skrýval mezi náletovými dřevinami. „Byly tam zbytky obalovny, betonové segmenty a různě rozmístěné hromádky odpadů, kontaminovaných betonů, zemin, asfaltů,“ popsal Petr Šmákal ze společnosti FCC.

Celkově odvezla nákladní auta skoro 18 tisíc tun kontaminované země. Přibližně 500 tun bylo třeba spálit.

Sanační práce byly rozdělené do několika vln. „V roce 1995 začala první snaha o sanaci. To se nepovedlo, sanace začala, ale nebyla dokončená. Část odpadu se ocitla ve Lhenicích, což je paradox, protože odtud ho zase s vynaložením dalších peněz odstraňujeme,“ připomněl ministr životního prostředí Richard Brabec.

Po dvaceti letech začala likvidace skládky ve Lhenicích

Pracovníci specializované firmy už uklízí v halách, kde je nebezpečný odpad uložený

Tuny nebezpečného odpadu konečně zmizí ze Lhenic. Ve čtvrtek začala likvidace skládky s toxickými látkami. Odpad tam už před dvaceti lety navezla společnost Enviro Technology Today, která zkrachovala a nechala nebezpečný odpad vlastnímu osudu.

Poslední a definitivní fáze skončila letos, po letech příprav a osmi měsících práce. „Je úplně absurdní, že ty práce na odstranění ekologické zátěže trvaly osm měsíců. To je strašný nepoměr, čtvrt století a potom osm měsíců,“ dodal ministr.

Poslední testy spodních vod nevykazují známky znečištění. Oddychnout si mohou jak Milevští, tak obyvatelé sousední obce Přeborov. „Ty toxické látky se dostávaly do potravního řetězce, do vody, do ryb a podobně, takže to opravdu byl velký problém,“ reagovala starostka Helena Pištěková.

Část kontaminované zeminy skončila na skládce nebezpečných odpadů nebo po přepracování jako sanační materiál v kalojemech u Mydlovar na Českobudějovicku.

autor: Martin Pokorný
Spustit audio

Související