Likvidace nelegální skládky u obce Hůry bude stát osm milionů korun

25. srpen 2016

K nelegální skládce u obce Hůry na Českobudějovicku se dlouho nikdo nehlásil. Firma, která sem odpad navozila, už neexistuje a likvidaci nakonec zaplatí stát s přispěním Jihočeského kraje, Českých Budějovic a obce Hůry. Odvoz veškerého odpadu vyjde na osm milionů korun.

Skládka je v Hůrách už deset let. „Zabírá zhruba hektar, jsou tu koberce, plastové obaly a spousta dalších věcí, všechno z Německa, když se podíváte. Odhaduje se, že je tu celkem šest tisíc tun odpadu,“ říká starosta Jiří Borovka.

Ve středu začala likvidace skládky. „Nejprve budeme sbírat pneumatiky, které se tady povalují. Budeme je sbírat do speciálních kontejnerů a odvážet je jako první,“ popisuje Jana Vondráková z firmy AVE, která se zabývá likvidací velkých skládek.

Potom přijdou na řadu slisované balíky a následně veškerý další odpad. Vše firma odveze do centra pro nakládání s odpady v Čáslavi.

Denně má ze skládky u obce Hůry na Českobudějovicku odjíždět 200 tun odpadu. Skládka by měla úplně zmizet do konce roku, ale firma odhaduje, že vše zvládne ještě rychleji.

autor: Martin Pokorný
Spustit audio