Whisky – nápoj starý více než 500 let. Víte, jak se má správně pít?
Ve světě stále roste obliba whisky. Už není jen výsadou džentlmenů s doutníkem, ale skleničku tohoto nápoje si rádi dají i mladí a dámy. Češi patří mezi milovníky irské whisky a hned po Irech ji vypijí nejvíce na světě. Jak se ale vyrábí početnější skotská whisky a jak se správně pije, jsme se vypravili zjistit do whisky barů v Praze.
Jsou tři země na světě, které můžeme pokládat za domovinu whisky. Je to Skotsko, Irsko a Spojené státy americké. V každé z nich se malinko liší její výroba a suroviny. Whisky se dnes ale vyrábí téměř všude, i u nás v České republice máme palírny. Dalšími zeměmi jsou například Indie, Nový Zéland, Japonsko, Tchajwan a další. Správná whisky se dělá ze sladového ječmene nebo další obiloviny. Bourbon se dělá z kukuřice. Je to vlastně destilát z obiloviny.
Historie whisky
Tento nápoje je starý více než 500 let, tedy pokud se budeme odkazovat na první písemnou zmínku. V královských pokladních svitcích, tzv. Exchequer Rolls z roku 1494 najdeme: „Osm bollů sladu fráteru Johnu Corovi na výrobu akvavitu.“ Je to první záznam o prodeji sladového ječmene.
Velmi dlouho se whisky vyráběla ilegálně. Palírny lidé stavěli na odlehlých místech - v údolích nebo na ostrovech, kam se výběrčí daní nedostali. V roce 1777 bylo ve Skotsku více než 400 ilegálních palíren. Zlom přišel až v roce 1823, kdy vešel v platnost zákon, který oficiálně výrobu whisky povolil. Podle zákona z roku 2009 bylo ve Skotsku registrováno 105 palíren sladových a 8 obilných. Ale odhaduje se, že jich je dnes už o něco víc.
Název whisky
Slovo jako takové je původem z gaelštiny. Jde o pojem „uisge beatha“ (lat. aqua vitae), což v překladu znamená „voda života“, nebo také „živá voda“. Jak už bývá zvykem, lidé si názvy zkracují a zjednodušují, a tak se začalo vyslovovat „usky“, což už je kousek k odvozenině whisky. Název „whisky“ se používá pro Skotskou whisky, výraz „whiskey“ se používá v Irsku a ve Spojených státech.
Whisky se dělí podle použitých surovin – na obilnou a sladovou. Ale rozdělit je můžeme i podle druhu – whisky z jedné palírny a směs z více palíren. To se označuje i termíny: single malt – jednodruhová whisky z jedné palírny a blended – tedy něco jako cuvé u vína – jde smíchání několika druhů whisky.
Regionální třídění
Pevnina: Severní Vysočina (Northern Highlands): Balblair, Dalmore, Glenmorangie, Glen Ord, Teaninich
Východní Vysočina (Eastern Highlands): Fettercairn, Glencadam, Glen Garioch, Royal Lochnagar
Nížina (Lowland): Auchentoshan, Bladnoch, Glenkinchie, Inverleven, Littlemill, Rosebank, St. Magdalene
Oblast Campbeltown: Glengyle, Glen Scotia, Springbank
Oblast Perthshire: Aberfeldy, Blair Athol, Dalwhinnie, Deanston, Edradour, Glengoyne, Glenturret, Loch Lomond, Tullibardine
Suroviny a barva
Na výrobu obilné whisky se používá pět základních surovin: voda, ječný slad, nezpracované obilí, kvasnice a přírodní karamel. U sladové whisky je to už jen čtvero ingrediencí: voda, ječný slad, kvasnice a karamel. Whisky se pak vyrábí kotlíkovou neboli periodickou destilací. O chuti i vůni výsledného nápoje rozhodují i sudy, ve kterých whisky zraje.
Udává se, že okolo 70 % výsledného charakteru whisky dává sud. Používají se dva typy sudů. Buď je to sud, ve kterém zrálo cherry nebo sud po bourbonu. Zatímco sud po cherry dává whisky tmavou – až rumovou barvu, tak ten po bourbonu světlou – slámovou. Neznamená to ale, že čím tmavší whisky, tím je lepší.
Stáří, kvalita a jak pít whisky
Když jsme u toho – naučíme se číst i čísla. Máte-li na etiketě číslo 10 – jde o whisky, která zrála v sudech 10 let. Její kvalita ale už nebude růst. Když najdete ve sklepě po 40 letech láhev 10leté whisky, nebude z ní 50letá. Stále budete mít 10letou. U Blended whisky číslo navíc označuje nejmladší stáří ze všech použitých whisek ve směsi. Může tak obsahovat i 50letou whisky, ale té nejmladší je 10 let.
Pokud si chcete vychutnat whisky, zapomeňte na širokou sklenici zvanou whiskovka. Lepší je malá koňakovka nebo degustační sklenička tvaru tulipánu. Neunikne vám tak nic z vůně whisky. A taky si nedávejte do sklenice led – whisky se má pít teplá, aby zazněly všechny její tóny. Podávejte při 18 nebo 20 °C.
Whiskovky se používaly dříve, kdy se whisky uchovávala v broušené karafě a ten, kdo si chtěl dál lok „živé vody“, si ji nalil a případně i zchladil kostkou ledu. Pila se ale hned a na jeden lok. Led tak neměl šanci roztát a ovlivnit chuť a vůni nápoje.