Vývojově jsou palmy velmi staré organismy, které se na planetě objevily zhruba před 80 miliony let

8. leden 2021

Kdo by neznal palmy? Některé patří k našim nejběžnějším pokojovým rostlinám, jiné potkáváme při dovolenkových cestách za teplem buď vysazené v městském prostředí, či dokonce ve volné přírodě.

Jsou to velmi charakteristické organismy, které vytvářejí velmi často dlouhé kmeny s jizvami po starých listech. Vývojově jsou to velmi staré organismy, které se na planetě objevily zhruba před 80 miliony let.

Některé druhy palem přinášejí jedlé plody, které mají zejména pro místní obyvatelstvo obrovský význam. K nejdůležitějším užitkovým druhům palem patří palma datlová i kokosová. Do této skupiny patří i kontroverzní palma olejní, se kterou se někdy i nechtěně potkáváme při konzumaci různých druhů potravin, aniž bychom to tušili. Pokud jste někdy slyšeli o betelových plodech, tak ty pocházejí z palmy Areca catechu. Ratanový nábytek má na svědomí také palma  - z rodu Calamus. Tzv. hadí ovoce, o kterém jsme v Zelených světech už kdysi mluvili, pochází z podivné a nepříliš pohledné palmy divného jména Salacca zalacca.

V místech přirozeného výskytu má hodně druhů palem velmi silné lokální využití při výrobě drobných předmětů denní potřeby, jako jsou různé rohože, lana, obuv, střešní krytina či pomůcky pro rybolov.

Některé palmy jsou navíc velmi dekorativní a bývají velkou ozdobou tropických botanických zahrad i specializovaných sbírek.

autor: Pavel Chlouba
Spustit audio