Vystavili skoro 150 odrůd ovoce, především jablíček

26. říjen 2018

Při toulkách po různých oblastech naší vlasti Pavel Chlouba naráží na místa, kde se rozhodně vyplatí zastavit a porozhlédnout. Své zážitky pak zprostředkovává posluchačům v magazínu Zelené světy.

Před nedávnem jsem dostal pozvání na výstavu ovoce a zeleniny v jednom sympatickém zahradním centru na jižní Moravě. Pozvání bylo celkem jasné – majitel zahradnictví mi volal a lákal mě k návštěvě díky velké kolekci jablíček.

Bylo zde vystaveno skoro 150 odrůd ovoce, z čehož většinu tvořila právě jablíčka. Kromě úplných novinek představili i mnoho tradičních, někdy i velmi starých odrůd jabloní. Tyto odrůdy můžeme potkávat v našich zahradách, na statcích, u venkovských stavení, kolem silnic a někdy i v parcích.

Nadchla mě ale možnost výstavu navštívit a odrůdy fotografovat, zejména proto, že jablíčka byla hezky označena jmenovkou.

V magazínu Zelené světy jsme s Hankou Šoberovou slíbili, že alespoň část jablíček vyfocených na výstavě vám ukážeme. Možná, že některé z nich vám budou povědomé. Jestli podobné rostou i na vašich zahradách, hlídejte si je – tyto stromy mohou mít velkou hodnotu.

autor: Pavel Chlouba
Spustit audio

Související