Vyrostl na ubytovně, dnes je úspěšným trenérem basketbalu. Míč jsem si bral i do postele, vypráví Martin Dudi

21. prosinec 2023

Martin Dudi začal hrát basketbal v Písku, v době, kdy se jeho rodině nevedlo nejlépe. Kluk, co vyrostl na ubytovně, se dnes živí jako profesionální trenér a získává sportovní skalpy, jak se svými svěřenci, tak i sám. Rodiče malých basketbalistů ho nominovali do ankety Díky, trenére! Kouč mládeže klubu Tigers České Budějovice a U17 u Sršňů Sokol Písek získal mezi tisícovkou trenérů různých sportů druhou příčku.

Všechno začalo na Základní škole J. K. Tyla v Písku. „Když jsem šel k zápisu před nástupem do první třídy, trenér Miroslav Janovský tam měl stánek a prováděl jakýsi menší nábor. Zastavil nás s maminkou a říkal, že od září bude basket. Maminka si to naštěstí pamatovala a v září mě tam odvedla. A za to jsem jí dodnes velmi vděčný,“ vypráví Martin Dudi.

Stále si prý vybavuje pocit, který ho pohltil, když poprvé vešel do tělocvičny. „Okamžitě jsem věděl, že basket je něco, co chci dělat do konce života. Od prvního tréninku jsem jím byl posedlý, basket byl pro mě vším,“ líčí.

Potvrzoval to i míč v jeho posteli. „Byl to můj první míč, žlutý s fialovými proužky. Měl jsem z něj takovou radost, že jsem s ním i spal. A když jsem byl nemocný, tak jsem od rána přemýšlel, jak uteču rodičům na trénink,“ směje se Martin Dudi.

Basket byl pro malého Martina synonymem radosti, pocitu štěstí a volnosti. „Mohl jsem tam být tím, kým jsem. Dělat něco, co jsem nikdy předtím nedělal. A zvláštním způsobem mě to naplňovalo. Dávalo mi to energii a elán do dalších dní. Měl jsem se na co těšit,“ popisuje.

Basketbalové nadšení ho totiž zastihlo v době, kdy se rodina potýkala s existenčními problémy. „Basketbal byl zcela jasně tím, co mě dovedlo na cesty, které mi pomohly dostat se k tomu, kým jsem dnes,“ zdůrazňuje.

Čtěte také

Vzory mu byli jak trenéři, tak i učitelé. „Vždy mě podporovali a za všech okolností za mnou stáli,“ vypráví. Životní vzory našel Martin i v rodinách svých spoluhráčů. Viděl, že lidé mohou žít hezky, když si jdou za svým snem a nenechají se odradit. „Sport mi do života přinesl to, že jsem se naučil nikdy se nevzdávat. A věřit tomu, že i když mohou přijít překážky, které se zdají nepřekonatelné, tak ony se překonat dají,“ dodává.

To je pro něj jedna z nejdůležitějších hodnot, které se snaží s kolegy ve sportovních klubech předávat dětem. „Nikdy se nevzdávej a bojuj na sto procent. A když to nevyjde, nic se neděje, tys udělal maximum. Tak se snažím přistupovat ke všemu, co dělám,“ říká Martin Dudi.

A doplňuje, že jde i o to, jak člověk s dětmi a ostatními lidmi zachází. „Chceme mít rádi lidi okolo sebe. Chceme, aby se cítili být součástí. Chceme je podporovat a vytvářet okolo sebe skupinu lidí, kteří v budoucnu tyto hodnoty převezmou a budou pokračovat v tom, co jsme nastavili my,“ uzavírá.

Celý rozhovor s úspěšným basketbalovým trenérem Martinem Dudim si poslechněte online.

Spustit audio

Související