Vyprodaný sál v Budějovicích dva večery po sobě tleskal Nohavicovi

16. březen 2017

Po dvou a půl letech v Českých Budějovicích zahrál Jaromír Nohavica. Ostravský písničkář vystoupil v doprovodu Roberta Kuśmierskiho a Pavla Plánka. Zazněly nejen známé písně, ale i ty nejnovější, ve kterých hudebník reflektuje aktuální dění.

Píseň Danse Macabre, kterou Jaromír Nohavica vzdává hold Leonardu Cohenovi, byla jednou z těch, která otevřela návrat ostravského písničkáře do Českých Budějovic. Dějištěm jeho posledního koncertu v jihočeské metropoli bylo před dvěma a půl lety zaplněné Piaristické náměstí.

Tentokrát Nohavica vystoupil v kulturním domu Metropol a jeho dva koncerty ve dvou dnech byly beznadějně vyprodané.

Těšínská, Kometa, Dokud se zpívá, ještě se neumřelo. To je jen výběr ze známých písní, se kterými Nohavica v Českých Budějovicích vystoupil. Kromě toho ale také představil svou aktuální tvorbu. Třeba píseň Hanba sláva!, do které způsobem sobě vlastním zapojil nadšené posluchače. Ta patří k těm, jejichž prostřednictvím Nohavica reaguje na současné dění.

Pozvánku k rozhovoru Jaromír Nohavica bohužel odmítl, stejně jako pianista a harmonikář Robert Kuśmiersky a perkusionista Pavel Plánka, kteří ho na koncertě doprovodili. To ovšem nic nemění na tom, že diváci z jeho vystoupení odcházeli naprosto spokojení.

Publikum se skládalo ze zástupců všech generací. „Já jsem díky rodičům odrostl na těch starších písničkách, znal jsem hlavně ty, a to finále gradovalo skvělým způsobem,“ pochvaloval si jeden z návštěvníků. „Úžasné, já ty novější písničky moc neznám, ale staré věci mám moc ráda.“ „Já jsem s Nohavicou vyrůstala, takže je to taková moje srdcová záležitost, líbilo se mi to moc,“ dodaly dvě posluchačky.

Velký zájem byl také o hudební nosiče, knihy nebo trička. „Všichni nedočkavě čekají na Jarkovo nové CD, které ještě letos asi nevyjde, ale prodává se jeho zatím poslední CD Tak mě tu máš. Potom jdou hodně na dračku trička a vlastně všechno,“ uzavírá prodavačka Dana Jančíková.

autor: mvo
Spustit audio