Výpravná opera Trubadúr se po více než 50 letech vrací na točnu

16. červenec 2017

Mezinárodní obsazení, jedinečný zážitek a především melodie jednoho z nejvýraznějších operních tvůrců. To vše nabízí představení Trubadúr na otáčivém hledišti v Českém Krumlově. Představení zahajuje blok hudebních inscenací, které tu budou letos k vidění.

Il Trovatore, v pořadí sedmnáctá opera věhlasného italského tvůrce Giusseppa Verdiho, je jednou ze dvou premiér, které Jihočeské divadlo letos uvádí na točně. Soubor inscenaci původně připravil pro domácí scénu v Českých Budějovicích, kde byla uvedena v lednu tohoto roku.

Venkovní prostor ale vyžaduje jiný druh práce. „Aleš Valášek, který je autorem scénografie, s tím tak trochu počítal dopředu, a proto vymyslel celou scénu z jednotlivých dřevěných objektů, které se na divadle pohybují a přeskupují. Tady je to trochu složitější, protože to po trávníku nejde tak hladce, ale zase ten pohyb, dynamiku zajišťuje hlediště, které se otáčí. Myslím, že po téhle stránce se to moc povedlo,“ říká režisér Tomáš Studený.

Pouze samotný sbor čítá na Trubadúrovi 52 členů. Úkolem tvůrců inscenace bylo spojit hned několik vlivů najednou. „Ta látka je středověká, zpracování je z doby romantismu 19. století, tragika té látky skoro odkazuje k nějaké antické tragédii, takže my jsme se snažili čerpat inscenaci ve středověkém divadle, což je ten koncept scénografie a vůbec té výrazovosti, ale zároveň se snažíme, aby to divadlo bylo současné, moderní,“ dodává Tomáš Studený.

Hudebního nastudování se ujal argentinský dirigent Mario de Rose. Podle něj se nejedná o jednoduchý kus, nicméně právě v tom tkví jedinečnost Verdiho Trubadúra. „Je to hudebně náročné, ale Verdi dokázal najít nejlepší způsob, jak dosadit hudbu do už tak složitého příběhu. Orchestr v tomto případě přímo spoluutváří melodii, protože se jedná o typické italské melodrama. Jde o velmi promyšlené propojení hudby a dramatu. Tento důmyslný vztah mezi melodií, orchestrem a divadlem je to, co dělá Trubadúra naprosto jedinečným,“ komentoval.

V novém nastudování Verdiho opery se objeví hned čtyři zahraniční sólisté, například italský tenorista Paolo Lardizzone nebo japonská sopranistka Yukiko Kinjo. Stěžejní roli Azuceny ovšem ztvárňuje publiku Jihočeského divadla dobře známá mezzosopranistka Šárka Hrbáčková. „Prožívám jí hodně. Na zkouškách jsme si hodně s režisérem vysvětlovali a diskutovali o té postavě. Je to hodně náročné zkoušení, co se psychiky týká,“ popsala.

Trubadúr bude na otáčivém hledišti v Českém Krumlově k vidění do 22. července. Poté jej vystřídá další premiéra - baletní představení Valmont.

Operu Trubadúr uvádí Jihočeské divadlo před otáčivým hledištěm v Českém Krumlově
autor: mvo
Spustit audio