Výlov Rožmberka odhaluje škody

10. říjen 2002

Již po prvním zátahu, jímž dnes dopoledne začal výlov rybníka Rožmberk, bylo podle odborníků zřejmé, že jeho výsledky budou letos velmi špatné. "Ryby tady nejsou; možná jen 20 procent toho, co jsme plánovali," řekl ČTK pod hrází rybníka generální ředitel a. s. Rybářství Třeboň Jan Hůda. Valnou část obsádky vzaly povodně.

Třeboňští rybáři zatím odhadli celkové škody na rybách na 36 milionů korun. "Podle dosavadních výsledků výlovů rozhodně menší nebudou, asi jsme skutečnost viděli až moc růžově," uvedl Hůda. "V Rožmberku mělo být přes 100 tun kaprů, 50 tun násady a další tuny ryb, které se sem dostaly z rybníků zasažených povodněmi. Ale ryb je tu žalostně málo," dodal. Přesto budou rybáři Rožmberk lovit i o víkendu, protože na výlov přijíždí spousta turistů.

Rožmberk, jehož výměra je 647 hektarů, se při srpnových záplavách rozlil v jezero o 2300 hektarech. "To je půlka Lipna. S takovou vodou neměl nikdo zkušenosti," upozornil Hůda. Náhrady za ryby má Rybářství Třeboň od státu přislíbené, nyní se zpracovává metodika. Podle generálního ředitele je však důležitá také pomoc státu při opravách vodohospodářských zařízení. "Do konce tohoto měsíce se podávají žádosti a sumarizují se škody. Potřebujeme opravit Zlatou stoku a rozbité bezpečnostní přelivy. To je z celospolečenského hlediska velmi významné," zdůraznil Hůda. Rybáři připouštějí, že cena ryb na vánočním trhu může být ve srovnání s loňským rokem vyšší zhruba o deset procent. Konkrétnější zatím být nechtějí, protože čekají, jak dopadnou výlovy, které končí až v závěru listopadu.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio