Vycházející hvězdy světové cyklistiky bojovaly na jihočeských silnicích. Zvítězil Arnaud de Lie

15. září 2021 15:33

Největší cyklistickou akcí roku byl závod Okolo jižních Čech. Startovaly na něm renomované zahraniční i české týmy. Vítězem celkového pořadí se stala vycházející hvězda z družstva Lotto Soudal.

V konkurenci 138 závodníků ze 13 zemí se prosadil Arnaud de Lie. Do žlutého se oblékl prakticky hned po první etapě a dres v této barvě nesundal až do cíle. „Jsem opravdu hodně šťastný. Ze žlutého trikotu mám velikou radost. Byla to skvělá spolupráce celého týmu. Moji kolegové udělali všechno pro to, abych vyhrál,“ komentoval.

Přitom ve výsledkové listině byl nakonec nejlepším týmem Volker Wessels. Arnaud de Lie ale pochválil taktický výkon, kterým se prezentovalo právě jeho družstvo, tedy Lotto Soudal. „Kontrolovali jsme si celkové pořadí a můj žlutý trikot. Byl to zajímavý souboj na náročné trati. Každý den jsme se snažili kontrolovat situaci, Volker Wessel je ale také silný tým,“ řekl.

Závod začal časovkou týmů v centru Jindřichova Hradce, pak už cyklisté vyrazili na klasické etapy. Šéf závodu Jan Hájek všechno sledoval z ředitelského vozu. „Já jsem byl mile překvapen v druhé etapě. Myslel jsem si, že se bude rozhodovat až v poslední čtvrté v Novohradských horách, ale pojetí bylo aktivní,“ popsal.

Novohradské hory opravdu prověřily připravenost cyklistů. Tým Lotto Soudal uhájil žlutý trikot pro Arnauda de Lieho, který v cíli 185 kilometrů dlouhé etapy zhluboka oddechoval. „Hned první výstup se jel na plný plyn. Po sjezdu přišel další kopec a zase se jelo naplno. Pak jsme museli přemýšlet hodně takticky a jsem rád, že jsme přijeli do cíle poslední etapy ve společné skupině a rozhodlo se ve spurtu,“ dodal.

Arnaud de Lie odjížděl z České republiky spokojený, hodně unavený, ale posíleným celkovým vítězstvím. Jeho velký sen získává stále reálnější obrysy. „Mám velké ambice. Teď jsem byl v České republice poprvé a doufám, že ne naposledy. Sním o dalších velkých závodech. Ještě na sobě musím hodně pracovat, ale samozřejmě mým snem je start na Tour de France,“ uzavřel vítěz cyklistického čtyřetapového závodu Okolo jižních Čech.

autor: Kamil Jáša
Spustit audio

Související