Vodníci o víkendu ovládli Třeboň

16. srpen 2004

Doslova na každém kroku bylo v sobotu možné v centru Třeboně potkávat vodníky v zeleném oblečení s červenými doplňky. Byli hlavními aktéry již sedmého vodnického setkání Čochtanova Třeboň, jehož účastníci odpoledne zaplnili třeboňské náměstí. Do jeho programu patřila hudební vystoupení, soutěže pro děti i dospělé, filmová představení a výstava Jiřímu Šlitrovi k osmdesátinám.

"Vodníků se zde sešlo kolem padesáti, ale k nim je nutné ještě připočíst víly, skřítky a další vodní havěť. Hlavní program vypukl večer, kdy se také konala shromáždění vodníků a jejich příznivců. Pořadatelem tradiční akce, nazvané podle známého Werichova "vodníka Čochtana ze Zlaté stoky, okres Třeboň". je "Sdružení pana Jana pro srandu a kulturně společenský život mladých věkem i duchem" společně s městem Třeboň, Vodníci také šli v čele odpoledního průvodu podél Zlaté stoky. Jedním z nich byla i někdejší mnohonásobná mistryně světa v rybolovné technice Věra Čapková. "Jsem rybářka, a tak mám k vodníkům velice blízko. Ale můj největší úlovek je tady můj partner," vysvětlila se smíchem a ukázala na vodníka vedle sebe.

Ministr kultury Pavel Dostál vodníka Čochtana vnímá jako figuru, která měla, má a bude mít podstatný vliv na české bájesloví. "Protože to je jediná, řekl bych nadpřirozená bytost, kterou dovedl Jan Werich přiblížit českému člověku tak, že český člověk zjistil, že Čochtan je jeden z nás. Čochtan pro mě přestal být součástí bájesloví. Je pro mě součástí občanské společnosti - hlavně tím co říká, jak to říká a proč to říká," řekl Dostál ČTK. Vodníkům všech vod v Třeboni podle Gutové nemohly vadit ani mraky a občasné přeháňky.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio